Pavlovast ja suurest koorekoogist


Suvi tuleb, maasikad saavad valmis, mõistagi lõhnab see kõik Pavlova koogi järgi. Ühest küljest on ju lohutav süüa rasvavaba beseepõhja koos tervisele ülimalt kasulike maasikatega. See, et maasikate ja besee vahele käib rohkem või vähem rasvarikas kreem, on juba tühiasi. Kaks kasulikkku + üks mittekasulik = üks kasulik. Seega oleme plussis, ei mingit kahtlust.
Oma vana kokaraamatut lapates selgub, et pole see Pavlova sugugi nii erakordne leiutis. Eks teda ole analoogsel kombel tehtud nii siin kui seal, vaid austraallased ja uusmeremaalased vaidlevad nime pärast. Tegelikult on maakera kuklapoolne variant hea küll. Nii et nimi on sisu väärt. Kui aga rääkida aastast 1900 Vene tsaaririigi Liivimaa kubermangus, mis on 26 aastat enne Anna Pavlova reisi Uus-Meremaale, siis siin tehti rõõmsalt (retseptil on vähemasti rist ees) suurt koorekooki.

1120. Suur koore=kook
10 munavalget löödakse kangeks vahuks. Segatakse siis sinna juurde päälistassi täis hästi peenikest suhkrut ja theelusika täis kardemoni pulbrit. Siis määritakse lai ümmargune vorm külma võiga ja pandakse see tainas üle põhja sinna sisse, kuhu enne vormi laiune paberi ratas alla pandakse. Siis kuivatatakse ahjus, et mitte pruuniks ei lähe, kuivaks. Lõigatakse nüüd ääred noaga lahti, lüüakse tasakesi ümmarguse liua pääle ja tõmmatakse paber ära. Siis löödakse toop vahu koort kangeks vahuks, segatakse sinna juurde paar lusika täit peenikest suhkrut ja üks kang pulbriks tambitud vaniljet. Määritakse kolmveerand sellest koorest koogi pääle, nii et päält sile on ja neljas jagu tehakse selge kirsi ehk mustasõstra sahvtiga roosaks, pandakse paberi tuudi sisse ja kirjutakse see kook sellega läbi pressides päält kirjuks. 

Nii, peaaegu nagu see hilisem õige. Sellegipoolest kõlab ta tänapäeval pigem nagu beseekook vahukoore ja kirsi- või mustasõstramoosiga.
Kui aga ikka rohkem Pavlova moodi Pavlovat tahaks hirmsasti teha, siis üks lollikindel beseepõhja retsept pärineb 2008.a. augusti-septembri Toit & Trendist, seal on kõik kohustuslikud koostisained sees.

4 munavalget
250 g peenikest suhkrut
2 tl maisitärklist
vanillsuhkrut
1 tl valge veini äädikat

200 ml vahukoort
2 sl suhkrut
150 g toorjuustu

maasikaid

Munavalged vahustada üsna tugevaks vahuks, lisada edasi mikserdades järk-järgult suhkur ja vanillsuhkur, kuni vaht muutub tugevaks ja läikivaks. Sõeluda peale tärklis ja valada juurde äädikas ning segada suure lusikaga ettevaatlikult läbi. Kallata plaadile asetatud küpsetuspaberile ja lükata spaatli või lusikakahaga soovitud suuruseni (mitte äärteni, sest põhi paisub küpsetamisel). Parem oleks, kui ääred jäävad veidi kõrgemad kui keskpaik. Panna ahi 160 kraadi juurde sooja. Kui plaat ahju torgata, siis alandada kuumust 130 kraadini ja küpsetada 1 tund. Seejärel lasta täielikult maha jahtuda veidi avatud uksega ahjus.

Kreemiks vahustada koor suhkruga ja segada sisse toorjuust. Tõsta kreem jahtunud põhjale ja kaunistada ohtralt maasikatega. Aga ka kiivid sobivad imehästi, üldiselt pole vist väga suur patt  kasutada ükskõik milliseid meelepäraseid puuvilju või marju.
Maasikatega võib teha igasuguseid trikke. Neid võib lihtsalt peale viilutada, aga ka näiteks marineerida tükeldatud marju likööris ja segada osaliselt kreemi hulka. Miks mitte kasutada ka tilgake palsamiäädikat. Ühesõnaga, kõik oleneb tegija tujudest.
Pole vist tarvis lisada, et selle hooaja esimene Pavlova kook kadus. Teadagi kuhu:).

Kommentaarid

Tibu ütles …
Kas selle suve maasikad on juba valmis?
Ülle ütles …
Kusagil ikka, sest sel korral kasutasin turul saadaolevat soojemate maade toodangut.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus