Suvel samovare kaema ja Varvaraga tutvust sobitama


Kujutage ette - terve tuba samovare täis! Aga täpselt selline vaatepilt avaneb Tiheda vanas koolimajas Peipsi ääres, kus maja üks pool on eeloleval suvel teed armastavate ja paikkonna elu-olu uudistavate inimeste päralt.

Veronika oma kogu uusimat asukat tutvustamas

Õieti on see pigem elustiilinäitus. Peipsiäärsete, isa poolt vanausuliste juurtega Veronika Kookmaa võttis kätte ja pani ilmarahvale näitamiseks välja oma samovarikogu, mille vanim eksponaat on 19. saj algusest, uusim alles vähem kui kuu uue perenaise omanduses olnud. Samovare täiendavad kõikvõimalikud teejoomiseks vajalikud lauanõud ja muud tarvikud.

Vasakul on näha kogu vanim eksponaat

Näitust aitasid kujundada ka ümbruskonna naised, tuues välja toredaid tikitud vanu tekstiile ja rõivaidki. Nii kajastab väljapaneku tagumine tuba vanausuliste kombeid ja elulaadi. Ruumide seintelt vaatavad vastu aga raamatuga "Peipsi veerel. Vanausulised paluvad lauda" tuttavaks saanud Annika Haasa ja Birgit Püve imelised fotoportreed.

Samovarid ja teelaud

Kõige esimene tuba on aga Varvara ja tema nobenäppudest abliste päralt. Mõni aeg tagasi leides oma postkastist teate selle näituse avamise kohta, kirjutati seal ka minu jaoks tundmatust kaubamärgist "Varvara Gourmet". Jesver, minu esimene mõte oli, et jälle on keegi vindi üle keeranud. Seda enam, et möödunud nädalal tuletati just meelde keeleseaduse nõudeid siltide kirjutamise kohta:). Nii ei saanudki uudishimu muud moodi võitu, kui tuli kohale minna:).

Keedusuhkur ja teesegud

Ja mis selgus, Varvara kaubamärk sai alguse vägagi elulisest vajadusest hankida Kükita vanausuliste palvela remondiprojektide jaoks nõutavat omaosaluse summat. Nagu Veronika ütles, tuli teha midagi. Ajud ja käed pandi tööle ning nii sündisidki kolm toodetesarja, Varvara Gourmet all pakutakse sigurimett, erinevaid teesid, keedetud suhkrut ja muud söödavat kraami; Varvara Spa suunab vanni- ja saunamõnude nautimisele ning Varvara Design tegeleb käsitööga. Varvara oli muide Veronika tädi ja kõik tooted kannavad kellegi sugulase nime. Peaks ütlema, et geniaalne viis oma suguvõsa jäädvustamiseks! Toodete ideed ja pakendid võlusid mind kohemaid oma elegantsusega, ainsa okkana jäid need gourmet`d ja design`id torkima. Peipsi ja vanausuliste eripära rõhutamiseks oleks sobinud vast mõni kohalikus murdes või venekeelne sõna enam.

Vahvad vannisoolad

Siiski tasub ise vaatama minna, tore ohhoo-efekt on näitusel kindlustatud. Lisaks tasub küsida erilist mõrkja maitsega sigurileiba, mida püütakse jõudumööda ka müügiks küpsetada.

Sigurimesi

Tiheda vana koolimaja leiab Jõgeva maakonnast Tiheda külast aadressil Sõpruse tn 86 (6521134.7, 671026.5 või 58°47΄44.59˝, 26°57΄33.48˝).

Endine Tiheda koolimaja

Kommentaarid

Tuuli ütles …
No väga kasulik viide ja info! Suvel oleme kindlasti ka Peipsi kandis müttamas ja nüüd täpselt üks sihtmärk lisaks veel teada.
See kant on täiesti lummav!
Ülle ütles …
Tuuli, kõik teed juhivad ikka söögini:). Aga see on hästi tore, et lisaks suurtele muuseumidele pakuvad üha rohkem silmailu ja meeltetoitu erakogujad oma eriliste kollektsioonidega.
Tuuli ütles …
Ojaa, kindel see, et söögist ei saa me üle ega ümber. Seda enam, et peatume Nina külas inimeste juures, kes ise värsket kala püüavad ja kelle aiast pärit hõrgutised viivad lihtsalt keele alla. Mul kuri plaan sinna märkmik ja pliiats kaasa võtta ning mõned kohalike memmede retseptid üles kribada. Näiteks isetehtud kilu ja muud toredad toidud :)
Ülle ütles …
No nii, tuleb siis uute uudiste ootuses valvel olla:). Nina küla ja selle ümbrus on hästi omapärane kant, kus on segunenud vene vanausulised, tavalised venelased ja eestlased. Lisaks inimestele mõistagi ka kombed ja traditsioonid.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus