Tsukiini-tomatipirukas


Taas üks võimalus sügiseseks köögiviljainvasiooniks, tsukiinid on niikuinii ülekasvanud, tomateid valmib rohkem kui ära jaksab süüa (siiski, üks korralik laar tomatimahla päästab igasugusest uputusest) ja üldse on kuidagi tunne, et peaks nagu tervislikumalt sööma. Ja seda tänavune hea saagiaasta kindlasti lubab:).

Tsukiini, tomat ja tüümian - neid ei ühenda üksnes t-täht sõna alguses, vaid nad moodustavad harmooniliselt kokkusobiva seltskonna. Kahetsusväärne oleks see võimalus kasutamata jätta, eriti kui kogu see kraam on praegu nii värske ja aromaatne.

100 g võid
2 dl täisterajahu
2 dl tavalist jahu
soola, lusikaotsaga suhkrut
1 munakollane
2-3 sl jääkülma vett

2 sl toiduõli
400 g puhastatud tsukiinit
1 sibul
soola, pipart
4 muna
2 dl vahukoort
1 dl piima
50 g parmesani
peotäis värsket tüümiani
veidi mingit tšillist maitseainesegu

Külm või haki jahudega või lase köögikombainis ühtlaseks puruks, lisa munakollane ja vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Paki tainapall toidukilesse ja tõsta pooleks tunniks külmkappi. Rulli tainas õhukeseks ning kata sellega 26-cm koogivormi põhi ja serv, toesta serv fooliumiga,  küpseta põhja 200 kraadi juures 10 minutit.
Samal ajal tükelda tsukiini (st vajadusel koori ja/või eemalda seemned), riivi see jämeda riiviga ja tõsta sõelale nõrguma. Haki sibul, prae see õlis kergelt klaasjaks, lisa ka käte vahel kuivemaks pigistatud riivitud tsukiini ning prae nüüd kõik peaaegu pehmeks, tõsta jahtuma. Klopi munad koore ja piimaga lahti (võid nende kahe asemel võtta ka 3 dl kohvikoort), lisa riivitud parmesan, hakitud tüümian ja muud meelepärased maitseained. Vala juurde ka leigeks jahtunud köögiviljasegu, kontrolli maitset.

Alanda ahju temperatuuri ja küpseta pirukat 175 kraadi juures umbes 45-50 minutit. Mahlane pirukas sobib hästi nii soojalt kui järgmisel päeval jahtunult.

Kommentaarid

Sipsik ütles …
Aga tomat?

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus