Sefiiritort
Lapsepõlves
ma ei armastanud sefiiritorti, igavesti imalalt lääge munavalgevahuga tort, isegi
võikreem oli etem. Vaid hapu moos biskviidikihtide vahel võis olukorda natuke päästa.
Ja ega see sefiirivärk ei kutsu isegi nüüd mingit erilist vaimustusepalangut
esile. Pigem oli see huvi, mis ajendas mind mõni aeg tagasi sefiiritordile
mõtlema. Küllap oli põhjus ka trühveltordis, mis tõi ilmselt kusagilt
alateadvusest esile väikese nostalgiakuradi, rohkem küll proovimiseks, et kas
vahepeal on midagi muutunud. Teine
põhjus oli märksa pragmaatilisem – kust küll pärineb sefiiritort. Nimelt oli
mulle jäänud pähe kummitama kusagilt loetud lausejupp, et sefiir olevat vaid mingi
Eesti ja Läti värk, et nagu mujal ei ole see levinud.
Läti kohta ei
oska ma midagi öelda, Laima sefiirid on müügil ja nii ongi. Miks meil tuntud
munavalgevahuga torti nimetatakse sefiiritordiks, ma ka ei tea. Õigemini ei
tea, millal selline nimetus tekkis. Nõukogude ühtses tordikunstis sellist
nimetust ei tuntud. Sefiir oli küll olemas, kuid sellist kreemi valmistati just
nende Laima sefiiride põhimõttel. Ametlikus retseptipiiblis ("Производство пирожных и тортов", П. С. Мархель, Ю. Л. Гопенштейн, С. В. Смелов, 1973) on sefiiri retsept
1 kg kreemi saamiseks järgmine: 257 g suhkrut, 257 g munavalgeid, 515 g
puuvilja- või marjapüreed, 3,9 g agar-agarit ja 1,3 g toiduvärvi. Mida selle
kreemiga tehti, jääb selgusetuks, sest teda ei kasutata mitte ainsaski
retseptis. Leidub küll sefiiri-vahvlitort, kuid seal on sefiiri retsept hoopis
teistsugune. Muide, ka mitmed teisedki venekeelsed retseptikogumikud nii
proffidele kui koduküpsetajatele, mida ma sirvisin, ei tunne sefiiritorti.
Lahenduse
võti peitub aga kreemi nimetuses. Nimelt oli olemas munavalgekreem (muide nii munavalgekreem kui sefiir olid kirjas juba 1952. a retseptikogumikus), millega
tehtud tort koosnes 2-3 kihist siirupiga immutatud biskviidist, vahele määritud
puuviljapüreest (tüüpiline oli ilmselt õunavõie) ja pealt ning külgedelt kaetud
sellesama kreemiga. Kaunistati puuviljade ja želeega. Munavalgekreemi retsept
erines sefiirist sellevõrra, et siirup keedeti vaid suhkrust, veest ja
sidrunhappest, tarretavat ainet ei kasutatud. Tordi kokkupanemise juhises
mainiti ka, et kui tordile pritsitud kreem näib ära vajuvat, võib selle korraks
ahju pista, et teda tugevdada. 1 kg munavalgekreemi jaoks läks vaja 670 g
suhkrut, 335 g munavalgeid, 25 g vanillsuhkrut ja 0,7 g sidrunhapet.
Eestlased
tegid aga mingi oma ratsi ja ametlikust pigem võikreemitorti meenutavast
tagasihoidlike kaunistustega tordist (eritellimustortidega võis rohkem hullata)
sai uhke kohev pall. Tordi headust näitas kreemi kuhi ja vallatud kurvid. Kreemi
osas said need kaks retsepti justnagu kokku, lisades traditsioonilisele munavalgekreemi
siirupile vee asemel mingit mahla ja miks mitte ka natuke želatiini, et olla
veendunud võimsa vahukihi kandevõimes. Niisiis kirjutatakse 1984. a tavainimeste
„Kokaraamatus“ samuti sefiiritordist, mille kreemile käivad sisse munavalged,
suhkur, hapu mahl ja želatiin. Järjekordselt saab see sefiiritordi etaloniks,
kui on tarvis kodustes oludes see tort valmis võluda. Kui luusida ringi
toidublogides, võib öelda, et etalonina
püsib ta tänini:).
Minu tee sefiiritordini
sai aga oodatust märksa okkalisem. Märkmikus kordusid reeded, millele oli algul
optimistlikult kirjutatud „sefiiritort“, kuid hiljem rasvaselt läbi
kriipsutatud. No ei sobinud need reeded!
Lõpuks juhtus see päev olema esmaspäev, üldse mitte sinine:). Oleks enne teadnud!
Aga see
õnnelik esmaspäev maksis kõigele lisaks uue mikseri hinna. Nimelt oli märkmikus
eelnenud reedeks märgitud taas optimistlikult sefiiritort, isegi vaim oli valmis
sätitud, kuid neljapäeva õhtul biskviittainast vahustama hakates paiskus äkki
mikseri ventilaatoriavadest välja välgunooli, mootor hakkas imelikku häält
tegema ning oligi kõik. Mikseriga. Igaveseks. Kallasin poolenisti vahustatud
munad köögikombaini ja küpsetasin tordipõhja ikkagi pärast ära. Samas ei meeldi
mulle vahustada munavalgeid ilma täpset protsessi nägemata, kaas on ju
vahustamisnõul peal. Nii et reedel taas kriips peal. Ohates.
Vahepeal
hankisin uue mikseri ja pühapäeva õhtul alustasin tordi kokkupanemist. Teemaks
sefiir. Kuna mul mäletatavasti puudusid tulised tunded sefiiri vastu, polnud ma
varem seda ka ise teinud. Korralikult targemate inimeste instruktsioone
järgides läks esimene kausitäis munavalgekreemi Tartu linna
kanalisatsioonivõrku. Siirupiks vajamineva suhkru ja vedeliku tasakaal on nii
suhkru poole kaldu, et selle veerandtunnine keetmine on täiesti mõttetu, piisab
kokku 4-5 minutist. Ühesõnaga esimene siirup kees pruuniks ja mõruks. Teine
kausitäis sefiiri oli see, millest võib juba rääkida: ilus, kohev ja tihke ning
jõhvikatest kenasti õrnroosa. Edasi läks juba lenneldes, kuigi kannatused lõppesid
taas tõdemusega, et sefiiritort on ikka jube magus. Varuge paar kiluvõileiba
seltsiks:).
4 muna
6 sl suhkrut
6 sl jahu
3 munavalget
300 g
suhkrut
0,5 dl
jõhvikapüreed
0,5 tl
sidrunhapet
2 lehte
želatiini
tordi immutamiseks
umbes 1 dl piima
vahele
pohlamoosi
Biskviidi
jaoks vahusta munad suhkruga tihkeks heledaks vahuks. Sõelu juurde jahu ja sega
ettevaatlikult alt üles tõstvate liigutustega tainas ühtlaseks. Vala tainas
küpsetuspaberiga vooderdatud 24-cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ja
küpseta 20-25 minutit 180 kraadi juures. Põhja võib valmis küpsetada juba paar
päeva varem ja säilitada teda toidukilesse pakitult.
Kreemi jaoks
purusta jõhvikad (suvel võid kasutada näiteks punaseid sõstraid), suru mass
läbi sõela, et eraldada kestad. Pane želatiinilehed vähese veega paisuma. Kalla
püree koos suhkruga paksupõhjalisse keedupotti, lisa ka sidrunhape ning lase aeg-ajalt
segades keema. Kui suhkur on sulanud ja siirup hakkab mullitama (selleks kulub
umbes 2 minutit alates keemahakkamisest), alanda kuumust peaaegu nullini (oma
pliidil 6-se skaala puhul 1 juures) ja lase siirupil niikaua pliidil podiseda, kui
vahustad munavalgeid. Lõpuks pigista želatiinilehed kuivaks ja sega siirupi
hulka. Vahusta munavalged suuremas kausis tugevaks vahuks ja lisa pidevalt
edasi mikserdades tuline siirup ühtlase joana munavalgete hulka. Vahusta kreemi
umbes 10 minutit, kuni ta on tihke ja tugev.
Lõika
biskviit kolmeks kihiks, immuta kihid piimaga ja määri vahele pohlamoosi. Tõsta
tort kokku ja kata pealt ning külgedelt rikkalikult sefiiriga. Kaunista
soovikohaselt. Võimaluse korral lase tordil enne söömahakkamist vähemalt 4-5 tundi külmkapis läbi imbuda.
Kommentaarid
Ja Sul on koguaeg nii ilusad tordid. Isutekitamine õnnestub suurepäraselt - nii tordi kui tordi tegemise isu :)