Üks väike astelpajukoogike kodumaa sünnipäeva auks


Kolm märksõna: vabariigi aastapäev, vein ja eelistatavalt magus amps.

Selline ülesanne siis, mille lahendamisel pakkusid abi Dansukker erinevate suhkrutega ja Veinisõber oma veinivalikuga. Kusjuures võrrandis oli teada vaid y ehk vein: minu osaks jäi Arvina Riesling Itaaliast. Vein on karge ja puuviljane ning võitnud lausa kolmanda koha Itaalia Rieslingu konkursil “Giornate Del Riesling Alto Adige Nuturno”. Ülesande muudab keerulisemaks teadmine, et veini soovitatakse küll juustude ja kala juurde, kuid millist magusat võiks kompanjoniks pakkuda ...

Nüüd siis kaks ülejäänud tingimust. Mõeldes Eesti Vabariigi peale ei taha kuidagi teha desserti või kooki, mille põhitooraine oleks ei-tea-kust kaugelt, pigem ikka lähedalt, pigem ikka midagi oma. Nii rändas mõte astelpajule (kangesti tuli tahtmine pilvede tagant päikest näha!), aga et kaks särtsakat osapoolt suus vaid elektrit ei toodaks, lisasin puhvriks tumedat šokolaadi. Toimis!

Astelpaju-porgandikoogike

Porgandi-muretainas:
75 g võid
2 tl Dansukkeri pruuni roosuhkrut
näpuotsaga soola
3 dl jahu
1 dl peenelt riivitud porgandit
1 munakollane
3-4 sl külma vett

Vahele 50 g tumedat šokolaadi

Astelpajutäidis:
2 dl astelpajupüreed
2 dl Dansukkeri peensuhkrut
4 munavalget
3-4 lehte želatiini

Kate:
100 g tumedat šokolaadi
1 dl vahukoort

Kaunistamiseks astelpaju- või pihlakamarju, rukkililleõisi, jms.
Taina jaoks haki külm või suhkru ja jahu sekka, lisa peenemalt riivitud porgand, lahtiklopitud munakollane ja vähehaaval vesi. Mätsi tainas palliks, paki toidukilesse ja tõsta pooleks tunniks külmkappi. Märksa lihtsam on tainast valmistada hoopis köögikombainiga. Rulli tainas umbes 22 x 30 cm vormi põhja suuruseks, tõsta tainas koos tainaga pooleks tunniks külmkappi ja küpseta seejärel eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 7-10 minutit, jahuta põhi maha.

Vooderda sama koogivorm toidukilega, tõsta põhi tagasi vormi. Sulata 50 g šokolaadi veevannis ja määri see koogipõhjale, tõsta jahedasse tahenema.

Kreemi jaoks püreeri astelpajumarjad ja suru läbi sõela, et eraldada seemned ja kestad. Pane želatiinilehed külma veega 5 minutiks likku. Želatiinikogus oleneb sellest, mis tingimustes kooki hiljem serveeritakse. Kui kook peab kauem aega toatemperatuuril olema, on targem võtta 4 želatiinilehte, kui serveeritakse otse külmkapist, saab hakkama 3 lehega. Keeda astelpajupüreed koos 1 dl suhkruga 3-4 minutit, lisa kätega kuivaks pigistatud želatiinilehed, sega läbi ja tõsta jahtuma. Kui vedelik on leige, vahusta munavalged üsna tugevaks vahuks, lisa edasi mikserdades jupphaaval ülejäänud 1 dl suhkrut ja seejärel astelpajusiirup. Vala tarretuma hakkav vaht koogipõhjale ja silu pealt ühtlaseks.

Tardunud kook kata šokolaadikreemiga, mille jaoks kuumuta koor keemiseni, tõsta pott tulelt, lisa jämedalt hakitud šokolaad ja sega ühtlaseks läikivaks massiks. Jahuta maha ja määri paksenenud kate koogile. Tõsta veel jahedasse, et šokolaad taheneks.

Serveerimisel võib kuuma vette kastetud noaga lõigata koogi väikesteks ampsukookideks ja serveerida näiteks paberist trühvlivormides või maiustada tavamõõtmetes koogitükiga rahulikult laua taga.

NB! Laupäeval 23. veebruaril kell 11.00 alustab Tartus Tasku Keskuse aatriumis pop-up kohvik "Eesti maitsed Taskus". Veinisõber avab esmakordselt Tartus oma ühepäeva veinipoe (vt ka nende FB lehte), mõistagi jagatakse ka veinisoovitusi. Lisaks pakutakse soolaseid ja magusaid suupisteid. Esimesed on eelmise aasta vabariigi presidendi vastuvõtu jaoks suupisteid meisterdanud Maitseelamuste Grupi kokkadelt ja teised pärinevad asjaarmastajate fantaasialennust :). Et siis profid ja profaanid ja põnevad veinid:). Kaasa saab osta ka kodust toidukaupa.

Kommentaarid

Pille ütles …
Väga ilusad koogikesed, Ülle!
Ülle ütles …
Pille, aitäh!
Karuott ütles …
Kui mitmele inimesele sellest jätkub ?
Ülle ütles …
Karuott, oleneb, kui suured tükid lõigata. Optimaalne vorm selle koogi jaoks on kas umbes 22 x 30 cm kandiline või selle puudumisel 24-cm läbimõõduga ümar. Nii et 8 suuremat tükki on kindel. Aga kui väiksemad lõigata, siis muidugi rohkem:)

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus