Üks väike astelpajukoogike kodumaa sünnipäeva auks
Kolm märksõna: vabariigi aastapäev, vein ja eelistatavalt magus amps.
Selline ülesanne siis, mille lahendamisel pakkusid abi Dansukker erinevate suhkrutega ja Veinisõber oma veinivalikuga. Kusjuures võrrandis oli teada vaid y ehk vein: minu osaks jäi Arvina Riesling Itaaliast. Vein on karge ja puuviljane ning võitnud lausa kolmanda koha Itaalia Rieslingu konkursil “Giornate Del Riesling Alto Adige Nuturno”. Ülesande muudab keerulisemaks teadmine, et veini soovitatakse küll juustude ja kala juurde, kuid millist magusat võiks kompanjoniks pakkuda ...
Nüüd siis kaks ülejäänud tingimust. Mõeldes Eesti Vabariigi peale ei taha kuidagi teha desserti või kooki, mille põhitooraine oleks ei-tea-kust kaugelt, pigem ikka lähedalt, pigem ikka midagi oma. Nii rändas mõte astelpajule (kangesti tuli tahtmine pilvede tagant päikest näha!), aga et kaks särtsakat osapoolt suus vaid elektrit ei toodaks, lisasin puhvriks tumedat šokolaadi. Toimis!
Astelpaju-porgandikoogike
Porgandi-muretainas:
75 g võid
2 tl Dansukkeri pruuni roosuhkrut
näpuotsaga soola
3 dl jahu
1 dl peenelt riivitud porgandit
1 munakollane
3-4 sl külma vett
75 g võid
2 tl Dansukkeri pruuni roosuhkrut
näpuotsaga soola
3 dl jahu
1 dl peenelt riivitud porgandit
1 munakollane
3-4 sl külma vett
Vahele 50 g tumedat šokolaadi
Astelpajutäidis:
2 dl astelpajupüreed
2 dl Dansukkeri peensuhkrut
4 munavalget
3-4 lehte želatiini
Kate:
100 g tumedat šokolaadi
1 dl vahukoort
Kaunistamiseks astelpaju- või pihlakamarju, rukkililleõisi, jms.
Vooderda sama koogivorm toidukilega, tõsta põhi tagasi vormi. Sulata 50 g šokolaadi veevannis ja määri see koogipõhjale, tõsta jahedasse tahenema.
Kreemi jaoks püreeri astelpajumarjad ja suru läbi sõela, et eraldada seemned ja kestad. Pane želatiinilehed külma veega 5 minutiks likku. Želatiinikogus oleneb sellest, mis tingimustes kooki hiljem serveeritakse. Kui kook peab kauem aega toatemperatuuril olema, on targem võtta 4 želatiinilehte, kui serveeritakse otse külmkapist, saab hakkama 3 lehega. Keeda astelpajupüreed koos 1 dl suhkruga 3-4 minutit, lisa kätega kuivaks pigistatud želatiinilehed, sega läbi ja tõsta jahtuma. Kui vedelik on leige, vahusta munavalged üsna tugevaks vahuks, lisa edasi mikserdades jupphaaval ülejäänud 1 dl suhkrut ja seejärel astelpajusiirup. Vala tarretuma hakkav vaht koogipõhjale ja silu pealt ühtlaseks.
Tardunud kook kata šokolaadikreemiga, mille jaoks kuumuta koor keemiseni, tõsta pott tulelt, lisa jämedalt hakitud šokolaad ja sega ühtlaseks läikivaks massiks. Jahuta maha ja määri paksenenud kate koogile. Tõsta veel jahedasse, et šokolaad taheneks.
Serveerimisel võib kuuma vette kastetud noaga lõigata koogi väikesteks ampsukookideks ja serveerida näiteks paberist trühvlivormides või maiustada tavamõõtmetes koogitükiga rahulikult laua taga.
NB! Laupäeval 23. veebruaril kell 11.00 alustab Tartus Tasku Keskuse aatriumis pop-up kohvik "Eesti maitsed Taskus". Veinisõber avab esmakordselt Tartus oma ühepäeva veinipoe (vt ka nende FB lehte), mõistagi jagatakse ka veinisoovitusi. Lisaks pakutakse soolaseid ja magusaid suupisteid. Esimesed on eelmise aasta vabariigi presidendi vastuvõtu jaoks suupisteid meisterdanud Maitseelamuste Grupi kokkadelt ja teised pärinevad asjaarmastajate fantaasialennust :). Et siis profid ja profaanid ja põnevad veinid:). Kaasa saab osta ka kodust toidukaupa.
Kommentaarid