Mandlitest küllastunud purune õunakook


Mandleid sai selle koogi sisse tõesti hulgi, nii jahvatatud kujul kui laastudena. Aga kui tõele au anda, oleks võinud neid rohkemgi panna. Igatahes mõnus magus suutäis lusikatäie vahustatud koore või vanillijäätisega. Viimasega tuleb praegusel ajal, kui viirused möllavad ringi ja kurgud on valusad, mõistagi ettevaatlik olla.
Kook on parim kas soojana, see on siis umbes pool tundi pärast ahjust väljavõtmist või hoopiski teisel päeval.

Retsept pärineb väheke kohendatult Sue Maggsi raamatust "Jõulutoidud".

75 g võid
2 dl jahu
5 sl jahvatatud mandleid
0,5 dl suhkrut
1 muna
3 sl külma vett
näpuotsatäis soola

1,5 dl jahu
1/4 tl kaneeli ja kardemoni
50 g võid
0,5 dl pruuni suhkrut
50 g mandlilaaste

3-4 suurt õuna
1 dl rosinaid

Taina jaoks panna jahu ja tükkideks lõigatud või köögikombaini ja lasta ühtlaseks puruks. Lisada muna, vesi, mandlijahu ja sool, lasta segajal veel paar surtsu ringi käia, kuni purust on saanud tainapall. Mässida see kilesse ja tõsta veerandtunniks külmkappi.
Puru jaoks hakkida või suhkru, jahu ja maitseainete sekka, lisada mandlilaastud.
Õunad koorida ja lõigata paksudeks viiludeks.
Tainas rullida ja tõsta või suruda näppudega ühtlaselt 26-cm vormi põhja ning külgedele. Tõsta ringiratast peale õunaviilud, raputada üle rosinatega ning puistata kõige peale purusegu.
Küpsetada 180-200 kraadi juures, kuni õunad pehmed ja pealt mõnusalt pruun.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus