Õunakissell piparmündiga


Sel aastal on meie aeda õnnistatud rikkaliku õunasaagiga. Tüüpilise maalapsena ei tunne ma peaaegu mingit vajadust roomata mööda õunapuualuseid ja otsida esimesi mahakukkunud kribalaid. Ja ega ka viimaseid mitte. Mõned üksikud õunasordid on, mida olen nõus toorelt pugima, aga seda ka mõne õuna kaupa. Talvel ei kutsu punapõsksetest hiigelõuntest täidetud supermarketi õunaletid aga üldse, mis ma sellest keemilisest õunapommist ikka endale sisse ajan, pigem rahuldun kodukeldri porgandiga. Muide, tean veel vähemalt ühte samasugust kiiksuga maalast:).

See ei tähenda, et ma õuntest ei hooli. Esimesed purgid kuldse õunamahlaga on juba keldris, mõni kookki on küpsetatud. Lisaks neile jumaldan Valgest Klaarist tehtud paksu õunakisselli, maitseks natuke piparmünti. See kuulub sellise toitude hulka, mis on igal aastal kohustuslike asjade listis. Õun ja suhkur moodustavad teadupärast ju veidi lääge kombinatsiooni, kuid koos karge piparmündiga õhkub sealt värske augustiõhtutuuleke, mis sutsukese vahukoorega on ühtaaegu nostalgiline, aga ka õrn ning parajalt värskendav. Ja hirmus lihtne pealekauba:). Kissell jääb hästi paks, kes sellist ei armasta, võib tärklisekogust mõistagi oma soovi kohaselt vähemaks timmida.


500 g viilutatud õunu
1 l vett
umbes 2,5 dl suhkrut
maitse järgi piparmündilehti (näiteks 14 tk)
4 sl kartulitärklist

Eemalda õuntel südamikud ja viiluta õhukeseks. Lase vesi keema, lisa õunad ja keeda mõni minut, kuni on peaaegu pehmed, kuid ei lagune veel, vala juurde suhkur. Lisa tilga veega segatud tärklis ja lase pidevalt segades uuesti keema, paksu kisselli puhul on tärkliseklimbid nimelt varmad tulema. Tõsta pott tulelt, haki juurde piparmündilehed ning jahuta kissell maha. Serveeri tubli vahukooretupsuga.

Kommentaarid

Marju ütles …
Mm, see ajas nüüd küll sellise vältimatu isu peale, et... ohohohhh.. pean oma õunavarusid täiendama minema! :)

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes