19. märts 2012

Kaerahelbe-astelpajutort


Kõik algas tavalisel kombel ehk külmkapiülejääkidest. Kui ikka 6 munavalget on jäetud ootele, siis millised on variandid - terve mägi beseeküpsiseid, virn koogipõhju, hullumiseni maasikajäätist? Küpsiste peale ei tahtnud mõeldagi, no ei olnud 4+ plaaditäie tuju ega aega, tervele armeele jätkuv Brita kook jääb suve ootama ja maasikajäätise aeg tuleb koos värskete maasikatega (mitte et ma alahindaks oma sügavkülmavarusid).
Lisaks seisis külmkapis veel purgike astelpajuvõiet. Sattusin vastlate eel astelpajust täielikku sõltuvusse, aga nagu heade asjadega ikka, liiga palju järjest ei ole kõige parem mõte.


Seda, et tulemuseks saab olema õhulise besee, hapuka astelpaju ja krõbeda kaerahelbe trio ..., oo jaa, meel läks peaaegu härdaks. Kõlbab pakkuda nii tööl, kodus kui puhkehetkel. Seekord siis tööl;).

Kaerahelbebesee retsept pärineb 1933. a Taluperenaise maikuunumbrist.

6 munavalget
4 dl suhkrut
4 dl kiirkaerahelbeid

3 dl vahukoort
500 g magusat kohupiima
2 sl suhkrut
2 dl astelpajuvõiet

2 dl kiirkaerahelbeid
2 tl demerara suhkrut
25 g võid

Beseepõhjade jaoks vahusta munavalged üsna tugevaks vahuks (kummulikeeratud kausist ei tohi vaht välja valguda), edasi mikserdades lisa järk-järgult suhkur. Tihedale ja läikivale vahule lisa ettevaatlikult spaatli või suure lusikaga segades kaerahelbed. Kata kaks ahjupanni küpsetuspaberiga ja määri kergelt võiga. Vormi munavalgetainast 2 tordipõhja. Arvesta, et beseepõhjad paisuvad küpsemisel, nii et jäta pannile piisavalt ruumi. Pane ahi 150 kraadi juurde sooja, tõsta pannid ahju ja alanda temperatuur umbes 110 kraadini, lülita sisse pöördõhurežiim ja küpseta põhju 2 tundi. Kui kasutad tavalise režiimiga ahju, siis küpseta 1 tund 120 kraadi ja 2. tund 100 kraadi juures. Jahuta põhjad avatud uksega ahjus, võimalusel jäta nad niimoodi üleöö seisma.
Täidise jaoks vahusta koor suhkruga ja mikserda juurde kohupiim. Viimase aja lemmikuks on osutunud Saidafarmi magus kohupiim, mis on parajalt kreemine ja sobiva konsistentsiga.
Pealeriputava krõbeda segu jaoks prae kaerahelbeid koos suhkruga võis, kuni helbed on parajalt pruunid ja mõnusalt krõbedad. Tõsta jahtuma.
Nüüd ei ole enam midagi keerulist. Tõsta ühele põhjale pool kohupiimakreemi ja paar lusikatäit astelpajuvõiet ning kata teise beseekettaga. Laota peale ülejäänud kohupiimakreem ja suurem osa astelpajukraamist, puista peale krõbedaid kaerahelbeid. Pealispinna võib kujundada vastavalt oma maitsele, minu lihtne ringidesüsteem on vaid üks võimalus.
Lase tordil umbes tunnike taheneda ja naudi;).

3 kommentaari:

Liilia ütles ...

tead, mulle hakkavad ka juba astelpajud vaikselt meeldima ;)
Väga maitsev tort tundub!
No ja tähte näriks ka-ma ei taha uskuda et 1933 aastal ilmunud retseptis on kirjas kiirkaerahelbed!;)

Ilusat talve viimast päeva!

Marit ütles ...

Mmmm, väga ahvatlev tort!

Ülle ütles ...

No näed Liilia, pole need astelpajumarjad sugugi nii hirmutavad:).
Aga kaerahelveste asjus, et jutt jumala õige, kiirkaerahelbed olid siis tundmatud:). Originaaltekstis olid muide kirjas kaeralibled, mis võivad tähendada nii kaerahelbeid kui -kliisid. Mõningate katsetuste käigus selgines tõde, ehk et kiirkaerahelbed sobivad kõige paremini. Vanade retseptide juures on nimelt alati tollase kirjapildi ja tooraine tõlgendamise ning kaasajaga kohandamise võlu.

Marit, tänan sind! Mind ennast võlus just lihtsus, nii vormis kui toorainekasutuses.

Vaata veel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...