Hapukapsastruudel
Olgem ausad, see kõlab esmapilgul nagu siga ja kägu või siis lambarasv ja vahukoor:). Tegelikult on see üllatavalt maitsev soolane pirukaline ning mis kõige tähtsam, aus ja ehe. Hoolimata esialgsest skeptilisest mõttest hapukapsa, seente ja veini kokkuklappimise pärast, võin tõdeda, et klapivad küll.
Algse tõuke selle struudli sünniks andsid hapukapsa-seenepirukad ajakirjast Toit & Trend, jaanuar-veebruar 2011.
300 g hapukapsast
1 sibul
1-2 sl fariinsuhkrut
umbes 3 dl punast veini
1 dl (loomaliha)puljongit
paar peotäit purgist võetud metsaseeni
3-4 sl hapukoort
mõnda ürdisoola
0,5 kg lehttainast
1 muna
Hapukapsas nõrutada (kui on väga hapu ja soolane, võib enne veel läbi loputada) ja panna potti hauduma koos hakitud sibula, fariinsuhkru, veini ja puljongiga. Hautada umbes 1 tund, kuni kapsas on parajalt pehme. Algul ei tasu kogu veini korraga potti valada (lisada osade kaupa nagu risotole), lisatava vedeliku hulk sõltub, kui hoogsalt keedus podiseb. Nii et vahepeal tuleb kontrollida, ega kapsas kuivale jää. Ja veel, vein võiks olla sutsu magusam, päris kuiv vein siia ei passi.
Valmis kapsas tõsta jahtuma. Samal ajal hakkida üsna jämedalt soola- või muul kombel hoidistatud metsaseened, segada nõrutatud kapsaste, hapukoore ja ürdisoolaga. Kõige paremini sobivad pirukasse tugevamaitselised riisikad, minul olid seekord tõmmuriisikad.
Rullida tainas õhemaks (neist kogustest saab kaks parajat struudlit), tõsta peale kapsasegu ja keerata rulli. Tainalehe servast võib lõigata veel ribakesi, lilli või muid kujundeid ning kaunistada rullid. Määrida pealt lahtiklopitud munaga.
Küpsetada 200 kraadi juures umbes pool tundi, kuni struudel on kenasti pruun ja krõbe. Kõige paremini maitseb soojalt.
Kommentaarid
Aga sain just homseks idee õlle-hapukapsa-peekoni-struudli jaoks, aitäh!