Taaskohtumine Szegedi guljašiga


Lausa üle paarikümne aasta tagasi sattusin vaimustusse ühest tollal minu jaoks ennekuulmatust kombinatsioonist liha-kapsas-sibul-paprika-hapukoor. See maitses minu meelest taevalikult, kuigi ülejäänud perekond üritas mu vastu viisakas olla ja kandis toidu ilmselt kerge muigega lahtrisse "lapse järjekordne eksperiment". Nagu neid sel ajal vähe poleks olnud, ma mõtlen eksperimente:).

Alles hiljuti, kui kõndisin mõtlikult turuhoones lihalettide vahel, tuli see roog uuesti meelde. Mälestus suurepärasest maitsest lükkas tagant ja nii see kõik mälu järgi potti läks. Ma arvan, et retsept võis pärineda kusagilt ajakirjast-ajalehest.

Szegedi guljaši (székely gulyás) eripäraks on hapukapsas ja hapukoor. Loomaliha ei kasutata, sinna käib üldiselt sealiha, hea, kui ta oleks natuke rasvasem. Üks tore retsept leidub näiteks siin. Minu mälus olevas versioonis oli siiski ka loomaliha ja ebanormaalselt palju sibulat. Oluline, et hapukapsast ja liha oleks enam-vähem võrdselt ja et sibula-küüslaugu-paprikaga ei koonerdataks. Ai milline isuäratav aroom!

25 g võid
0,5 kg sealiha (kaelakarbonaad ja/või läbikasvanud küljeliha)
0,5 kg loomaliha
0,5 kg sibulaid
5-6 küüslauguküünt
1 kg hapukapsast
soola
paprikapulbrit
1 tl köömneid
150 g hapukoort

Liha lõigata parajateks kuubikuteks (umbes 4 x 4 cm) ja pruunistada kergelt võis. Praadida ka jämedalt viilutatud sibul. Valada liha ja sibulad hautamispotti, lisada kapsas, hakitud küüslauk, sool, paprika. Valada pannile sorts vett, kraapida kõik praadimise jäänused sinna hulka ning valada potti, et kogu kraam oleks vaevu kaetud. Paprikapulbrit võib puistata julgesti, selle koguse kohta 3 sl on täiesti ok, võib isegi rohkem panna. Lasta oma poolteist kuni kaks tundi madalamal kuumusel podiseda, kuni liha on mõnusalt mure.
Lisada nüüd köömned (võib enne uhmris kergelt pehmeks muljuda) ja hapukoor, lasta veel mõni minut keeda.
Serveerida keedukartuliga.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Mina olen sellist asja söönud Slovakkias, täpsemalt Tatrates. Seal oli kogu see toitlustusvärk väga turistile suunatud, aga hapukapsa guljaš jäi meelde küll ja isegi maitses hästi.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus