Gnocchi pastinaagi või kõrvitsaga


Attenzione, attenzione! Tartus on nähtud tükikest muru! Olles siiski aus, on see tükike pea sama karva kui Uruguai-Eesti jalgpalli ajal hirmkallilt ülesköetud muruplats. Ainult selle vahega, et see väike lapp ei maksnud miljoneid,  nii lihtsalt juhtus.

Kui see kõik kõrvale jätta, siis ühel pärastlõunal saigi tibake Itaaliat mängitud. Tuju läks kohe paremaks ja polegi enam oluline, et kalender näitab praegu märtsikuu viimast nädalat ning lumi on maas nagu veebruaris. Niisiis gnocchi, no kuidas sa ütled klimbid:).

Nimelt hakkas mõni aeg tagasi silma üks mõnus retsept, milles oli mängitud minu suure lemmiku pastinaagiga. Tunnistan ausalt, isegi tainas oli hea. Igatahes meenutas köök väikest konveierit - tainas valmis (uskumatult suur ports valmis sellest kogusest), seejärel rullideks, siis jupikesteks ja lõpuks potti keema. Alles pärast tuleb pann, või ja salvei:). No salvei oli vahepeal tegelikult ka.

Retsept pärineb niisiis ajakirja Delicious selle aasta veebruarinumbrist, pisuke kohendatult.

500 g  kartuleid
500 g pastinaaki
paar sl oliiviõli
50 g riivitud parmesani
umbes 3 dl jahu
1 munakollane
soola
salveid

võid
veelkord salveid
sinihallitusjuustu
soovi korral röstitud seedermänniseemneid

Kartulid ja pastinaagid koorida, lõigata  vastavalt neljaks ja juppideks ning keeta pliidil umbes 5 minutit. Kurnata, segada oliiviõli ja terakese soolaga ning röstida ahjus 180 kraadi juures umbes pool tundi, kuni köögiviljad on pehmed ja mõnusalt jahused. Keeta võib ju ka kohe lõpuni, kuid röstimine annab sobivama ja vähemvesise lõpptulemuse.
Köögiviljad suruda läbi kartulipressi või kasutada mõnda käsitsi ringiaetavat riivi. Köögikombain ei ole siinkohal parim abiline, kuna see jätab massi tänkjaks, mitte aga õhuliseks. Lisada peenelt riivitud parmesan, jahu, munakollane ning maitseks salveid ja soola. Segada tainas hästi läbi, ta peab jääma nii tahe, et kannatab vormida. Vajadusel saab jahuga asja timmida.
Valmis tainast vormida jahusel laual vorstikesed, lõigata neist jupikesed ning suruda kahvli abil (kunsti peab ju ka olema;) ) pealt triibumustriliseks. Õrnalt muidugi.
Panna nüüd parajalt lai pott veega keema ja potsatada need jumpsikud sinna sisse. Algul vajuvad nad põhja, kuid tõusevad valminuna tagasi pinnale. Nüüd ei jää üle muud, kui võtta pann, tõsta sinna süümepiinadeta tükk võid (parem kui suurem tükk:) ) ja salveilehti või talvisel ajal kuivatatud ürdipuru ning lasta võil kergelt pruunistudes levitada hurmavat salveiaroomi. Praadida gnocchid või sees mõlemalt poolt kuldseks ning serveerida koos pealepudistatud sinihallitusjuustuga. Kui on eriti palju viitsimist, võib lausa juustukastme valmis meisterdada.

Ah jaa, lubatud kõrvitsajutt unus peaaegu ära. Kui pastinaaki pole käepärast, siis väga mõnusad gnocchi saab sama retsepti järgi, aga köögiviljade puhul võtta samas vahekorras kartulit ja kõrvitsat, kõrvitsat võiks isegi rohkem olla (600 g kõrvitsat ja 400 g kartuleid). Puhas kõrvits kipub minu maitsele natuke liiga läilaks jääma. Lisasin salvei kõrvale ka veidike tüümiani, ei teinud paha. Edasi talitada nagu eelpool räägitud. Pärast võib peale puistata isegi peterselli.
Tõe huvides pean ütlema, et pildid ongi tehtud kõrvitsaga variandist, sest pastinaagiga laarist jäid vaated lihtsalt klõpsutamata.

Aimatav rohelus botaanikaaias

Kommentaarid

Frieda ütles …
Ma tahtsin esimese hooga karjuma pista, et kus see muru teil on :D Aga kui pildini jõudsin, siis tõepoolest - aimatav rohelus!
Ülle ütles …
Kui aus olla, siis praeguseks kellaajaks on taas kõik valge, aga hea, et vähemalt midagigi jäädvustatud sai:D.
Olen Ülle.... ütles …
Meil sadas täna 10 cm lund. Teile jõuabki kevad enne, ikkagi rohkem lõunas. A tänud jagamast head uudist.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus