Rooskapsa-porruvorm


Rooskapsad on toredad ja armsad pallikesed. Aga näe, petliku välimuse taga peidab ennast kirbe, isegi veidi mõrkjas maitse. Rooskapsaga on nii, et ta kas meeldib või ei taha üldse. Eestis kasvatatakse teda vähe, olgem ausad, on ikka kaunis tüütu küll neid tutsakaid sealt varre küljest lahti nokkida ja siis veel pärast puhastada ka. Märksa lihtsam on haarata üks korralik suur kapsapea, varane või säilitamiseks mõeldud, ning lüüa potti:). Ühel aastal me isegi kasvatasime rooskapsast, väga lustlik oli see kapsakeste korjamine. Ja mis kõige toredam, rooskapsas annab nagu spargelkapsaski mitu saaki.

Talvel pole aga muud teha, kui üritada taltsutada külmutatud rooskapsast. Häda ja viletsus, ma ütlen! Ainus variant, millega mitmete eksperimentide järel võis rahule jääda, ongi seesama vormiroog. Külmutatud kapsaste omapärast kõrvalmaitset varjutab, aga ka täiendab muskaadine juustukaste. Mõnusalt pruuniks küpsenud vormiroog koos krõbeda saiaga on päris rõõmsalt rohekas vaheldus tavalistele ahjutoitudele. Kevad ju paistab juba;).

50 g võid
250 g (külmutatud) rooskapsast
1 priskem porru
100 g meelepärast sinki
1 sl jahu
2 dl piima
150 g riivitud juustu
riivitud muskaatpähklit
soola (vajadusel)
pipart

Kui kasutada külmutatud kapsakesi, siis tuleb need enne poolenisti sulatada. Pool võist sulatada pannil, panna praadima ribadeks lõigatud sink ja viilutatud porru, vähekese aja pärast ka kapsakesed. Pruunistada kõik läbi, köögivili peaks olema peaaegu pehme, kuid veel krõmps.
Teine pool võist panna väikesesse potti sulama, lisada jahu ja kuumutada läbi, lisada piim ning lasta keema. Siin ei ole keerulist midagi, jahukastet oskab igaüks teha. Kui soust on paksenenud, lisada riivitud juust (ikka seda, mida külmkapis leidub ja mille säilivustähtaja vaatamine muudab murelikuks) ning maitsestada ohtra muskaatpähliga. Viimasega ei tasu koonerdada, kapsad ainult võidavad teie heldusest:).
Köögivilja-singisegu kallata ahjuvormi ja valada üle paksu juustukastmega. Natuke võib lusikaga alt ülespoole tõsta, siis valgub juustusegu ühtlasemalt põhjani.
Küpsetada 200 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni pealispind on kenasti jumekas.

Kommentaarid

Liilia ütles …
mina üritan ka ikka igal aastal rooskapsaid kasvatada, aga näiteks möödunud aasta ülikuuma suvega nad lihtsalt ei kasvanud. mina kasutan neid (ka külutatult) nii suppides kui ka ühepajatoitudes ja isegi lapsed söövad ilma virisemata, ilmselt harju(ta)mise asi ;)
Ülle ütles …
Liilia, lohutan, et eelmisel suvel ei tahtnud ka meil ükski kapsas kasvada, vungi said nad sisse alles augusti teisel poolel, aga siis oli juba hilja. Tegelikult meile rooskapsad meeldivad, lihtsalt külmutatud "pallikesed" on mõnevõrra teistsuguse tekstuuri ja maitsega. Värske roos on kihiline, õrn ja krõmps, külmutatu puhul tuleb väga hoolikalt passida, et tihe peakene plödiks ei lähe. Ja siis on kõik mokas, kanad saavad vaid õnnelikuks:).
dr Baarmän ütles …
Ja mis sa siis teed, kui su emme enam kanu pidada ei viitsi? :p
Ülle ütles …
Lugupeetud doktor, ega siis kanad seepärast maamunalt ära ei kao:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus