Räimesardiinid
Komistasin vanu "Taluperenaisi" lapates 1936. aasta mainumbris räimeeri peale, kus tuntud kodumajanduse instruktor, taimetoidu propageerija ja "Taluperenaise" paljude toidualaste artiklite autor Marta Põld-Riives kutsub üles räimele rohkem tähelepanu pöörama. Ta võrdleb räime oma toiteväärtuselt "hästi joodetud vasika lihaga", lisaks julgustab seda kala enam kasutama nii igapäevasel kui pidulikul laual.
Eriti intrigeerivana tundusid mulle tema retseptivalikust räimesardiinid. Petukaup või nii:). Sel kevadtalvel on aeg-ajalt hästi suuri räimi müügil olnud, mis selliseks toiduks justkui loodud. Kuna päris sardiinidega on siinkandis kehvasti, siis tulebki leidlik olla;).
Täpset retsepti siin pole, kõike tuleb panna maitse ja tunde järgi. Niipalju vaid, et umbes 500 g puhastatud räimede kohta tuleks võtta 2-3 loorberilehte ja 1 tl vürtsi. Kõik muud asjad käivad seitsmenda meele järgi;).
räimi
soola
suhkrut
loorberilehti
vürtsi
hakitud rohelist tilli
võid
Eemalda räimedel pea, sisikond ja selgroog. Lao kalad kokkupanduna tihedalt üksteise vastu ahjuvormi, selg ülalpool. Riputa peale soola ja suhkrut ning uhmerdatud vürtsiterad. Puista üle rohke hakitud tilliga, ära unusta ka loorberilehti juurde panemast. Lõpuks vala üle sulatatud võiga, kuid nii, et või ei ulatuks päris üle kalade.
Soovi korral kata vorm kaane või fooliumiga ja küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.
Retsepti järgi tulnuks selliselt valmistatud räimi serveerida jahtunult, meie aga eelistasime äsja ahjust võetuna koos kuusevõrsesiirupis mooritud porganditega. Väga mõnus ja kerge toit.
Kommentaarid
Piret, head kalaõnne siis;).
Mari-Liis, sulle samuti tänud! Sa panid mind kohe mõtlema. Lastes silme eest läbi tollased retseptiraamatud, siis võta või jäta, õli ja iseäranis oliiviõli kuumutamiseks ei kasutatud, üksnes külmades kastmetes ja muudes külmades toitudes. Isegi pontšikuid keedeti kookosrasvas. Kallist kraami ei võinud ju niisama raisata:).
Aga ma soovitaks tarbida ikka normaalse suurusega räimesid.
Kala on selline "loom", kes kasvab kogu elu. Seega mida pikem ta on seda rohkem talvesid seljataga.
Mida pikem, seda suurem oht ka erinevaid raskeid metalle enda lihas ja luudes omada.
Samuti olen täitsa kindel, et suurete räimede puhul pigem tegu räim's-idega(lätlastega)
Aga mine sa seda lätlastevärki tea;).
Kaubandusvõrk pakub neid nime all "rootsi räim".