Mustasõstraparfee


Kui ma mõned aastad tagasi ostsin jäätisemasina, olin terve hooaja ja isegi tsipa rohkem tema truu hooldaja. Justnagu üks koduloom oli majas juures:). Muudkui külmutasin seda kesta ja suskasin jälle pistiku seina, muudkui seda ja teist. Talv pole aga eriline jäätisehooaeg ja järgmisel kevadel ei leidnud ma sellele koduloomale enam sügavkülmikus kohta. Kolis teine sahvrisse riiuli otsa ja seal ... tema nüüd seisab. Ka sel suvel ... Südametu, võiks nüüd sisiseda. Minu kohta :) Kõige hullem on see, et süümepiinu polegi.

Punasesõstrasorbetti lähevad punased sõstrad, suhkur, munavalged ja törts viina. Seekord ka ilma jäätisemasinata.

Tegin jaanipäeva paiku Tiiu augustinumbri jaoks munavalgetega punasesõstrajäätist. Korraks tekkis mõte, aga ... sinnapaika see jäigi. Kuni saabus aeg ajakirja septembrinumbrit koostama hakata. Praegu kõike ära ei räägi, kuid juttu tuleb üsna väheekspluateeritud marjadest. Ja jälle üks jäätis, seekord sorbeti asemel parfee. Väheke nikerdamist nii ajas kui ruumis ja tulemus sai suurepärane. Pehme, siidine, parajalt kreemjas. Limpsides taldrikult viimaseid kooretilku, mõtlesin äsjakeedetud mustasõstramoosi purki vaadates, et praegu on ju nende marjade hooaeg.


Niisiis mustasõstraparfee, veidi karune, veidi säbrune, veidi puhkusest laisk.

4 muna
1 dl (+ 2,4 dl) suhkrut
4 dl vahukoort
1 dl piima
1 tl vanillsuhkrut
4 sl mustasõstramoosi
2-3 peotäit beseeküpsiseid (enda tehtuid küpsistest pooled)

Eralda munavalged kollastest. Pane kollased koos suhkru, 1 dl piima ja 1 dl koorega keedupotti ja kuumuta pidevalt vispliga segades madalal tulel, kuni segu pakseneb ja visplist jäävad munamassi sisse triibud. Tõsta jahtuma.
Vahusta koor koos vanillsuhkruga pehmeks vahuks, sega õrnalt juurde jahtunud munakollasemass ja  väiksemaks murtud beseeküpsised. Lõpuks lisa moos ja sega mõned korrad läbi, et magustoit jääks kergelt triibuline. Võta umbes 25-cm pikkune keeksivorm või muu sobiv nõu, mis kannatab sügavkülma pistmist, kata see seest suurema tüki paksema toidukilega, vala parfeemass vormi, tõsta kileservad üle vormi ja aseta vähemalt 4 tunniks sügavkülma.
Serveerimisel kummuta toidukile abil vaagnale. Vaagnale sättimise aeg on just paras, et pooljäätis veidi pehmeneks. Sellest kogusest saab 8 portsu.

Beseeküpsiseid võib osta, aga ka ise järgijäänud munavalgetest teha. Sel juhul võid munakollasekreemi eelmisel õhtul valmis teha, küpsised ööks ahju "unustada" ja jäätise järgmisel päeval valmistada. Küpsiste tegemine on aga imelihtne. Vahusta munavalged parajalt tihkeks vahuks, et see kummulikeeratud kausist välja ei voolaks. Lisa edasi vahustades järk-järgult suhkur (2,4 dl 4 munavalge kohta) ja mikserda edasi, kuni vaht on tihke ja läikiv. Pritsi kas kondiitrikoti või ka tavalise kilekoti abil, mille nurk on maha lõigatud, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed tupsud. Küpseta 100 kraadi juures 1,5 kuni 2 tundi, pärast lase veel mahajahtuvas ahjus kuivada. Kui teil on taimeriga ahi, on lihtne: küpsised õhtul ahju ja hommikuks on nad valmis:).

Kommentaarid

Kaur ütles …
Parfee - mustsõstra oma - tehtud. Aitäh retsepti eest. Tulemus tuli veidi kollakam kui sinu pildil, ehk on süüdi otse maalt pärit "päris" munad, mis on mitu kraad kangemad kui poe omad.

Aga miks sorbetti viin? Kristalliseerumise vastu?
Ülle ütles …
Tore, et õnnestus! No mina kasutan ka kodukanade mune, aga sel pildil oleva versiooni jaoks segasin koorevahu ja munasegu enne muid asju hästi läbi. Kui olen laisk segaja olnud, siis jääb tunduvalt triibulisem ja kollastki on rohkem näha :)
Aga viin on tõesti kristalliseerumise vastu. Aitab küll :)
Kaur ütles …
Parfee tuli ootamatult hea ja ma arvan, et põhjuseks on küpsised. Need mahendavad puhta koorejäätise tummisust ja teevad maitse veidi õrnemaks.

Mul on hetkel kapis mustika, mustsõstra ja punase sõstra jäätised, ja marjahooaeg alles kestab, nii et võimalusi katsetamiseks on palju. Aitäh retsepti ja ideede eest!

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus