Endast

Lapsest saati on mul olnud huvi söögitegemise vastu. Asi tipnes sellega, et umbes 5. klassis tahtsin saada kondiitriks. Õnneks ei läinud nii! Tänu sellele keedan-küpsetan vabatahtlikult, hindan ajaloolasena meie toidukultuuri ja -traditsioone, jumaldan puhtaid maitseid, isekasvatatud toorainet, Eestis aretatud sorte ja olen selle nimel valmis panustama kõikvõimalikesse peenardesse. Peaasi, et tulemus oleks armastusega saadud! 

Blogiga alustasin märtsis 2010 vajadusest jäädvustada oma lemmikretsepte. Aja jooksul on postituste profiil tugevasti muutunud ning sellest on saanud toiduajaloo, toidupärandi uurimise, sündmuste kokkuvõtete ja enda tähelepanekute kogum. Sestap on alates 2024. aasta märtsist blogi pealkirjaks "Toit on (aja)lugu" varasema "Tiramisust ja Fata Morganast" asemel. Vahel muigan siin ka meie urbanistlikuks kiskuva elustiili üle, jagan oma emotsioone põnevatest sündmustest või külastustest. Ei häbene kirjutada isegi sellest, kui mul endal midagi untsu läheb. Millest ma mõtlen ja mida oluliseks pean, võid lugeda intervjuudest SIIT ja SIIT

Retseptide vormistamist õpetas alates novembrist 2012 kuni jaanuarini 2020 ajakirja Tiiu köögitoimetajaks olemine. 2015. aasta lõpus neelas toidumaailm mind täielikult. Tegelen Jõgevamaa Koostöökojas erinevate kohaliku toidu valdkonna projektidega ja aitan toiduga seotud väikeettevõtjatel ennast näidata ning uusi teadmisi saada. 2024. aasta sügisel sain kaante vahele arhiiviallikatel põhinev ülevaade Jõgevamaa toidupärandist

Aeg-ajalt käin vabakutselise toiduajaloolasena toidupärandiga seotud teemadel rääkimas, vahel ka pliidi taga teisi juhendamas, tooteid, toite või üritusi pildistamas. Jaa, selleks võid mulle aadressil jukk.ylle@gmail.com kirjutada! 


Head kaasaelamist!

Ülle Jukk

                                                                       *         *         *

Alljärgnevalt mõned tegemised, mis väärivad kirjapanemist:

- Alates 2010 - õpiköökide juhendamine, teemadeks verikäkid, pasteedid, kanepitoidud, umbrohutoidud, sibulatoidud, Tartu keskaegsed toidud, 1930.aastate toidud, unustatud toorme taasavastamine, piirkondlikud ja tähtpäevade toidud jne. Kaasalöömine Peipsimaa Kogukonnaköögi ja Peipsimaa Turismi erinevatel üritustel aitamaks Peipsimaad tutvustada, näiteks 2012. a Hiiumaal kohvikute päeval, 2012. a Kallastel kala- ja sibulalaadal, 2013. a Pihkvas hansapäevadel, jne.
- Alates 2011 - osalemine erinevates pop-up kohvikute projektides Tartu Tasku keskusest kuni Tahkuranna Hapukurgifestivalini.
- 2011 - panus raamatusse "Kulinaarsete kroonikute kokaraamat", milles 10 toidublogijat jagavad retsepte ja oma mõtteid toidust (kirjastus Pegasus, koostaja T. Mathisen).
- 2012 - 2015 - koostöö Tartu LõunakeskuseTaluturuga, veebilehele retseptide koostamine.
- 2012 - 2020 - ajakirja Tiiu köögitoimetaja.
- 2013 - tekst ja fotod väiketrükisele "Peipsimaa maitsed" (väljaandja MTÜ Peipsimaa Turism).
- 2013. a kevad - kaasalöömine Sangaste Rukki Maja restorani menüü koostamise ja täiendamise meeskonnas.
- Juuli 2013 - Pärandiralli raames Karepa pärandipäeval esinemine ettekandega Eesti ja rannarahva toidust ja selle väärtustamisest.
- August 2013 - Padisel Püha Bernardi päevade raames keskaegse toidu tutvustamine ja õpiköök ürituse toitlustajatele.
- Juuni 2014 - Eesti toidu loo tutvustamine arengukava "Eesti toit 2015-2020" töörühmas.
- Juuni 2015, 2016 - osalemine Rahvakultuuri Keskuse toidukultuuri koolitusel teemaga "Kui toiduretseptist saab traditsioon".
- September 2015 – osalemine Eesti Vabaõhumuuseumi leivapäeval Kuie koolimaja programmis „Leib ajaloolase pilgu läbi“.
- Sügis 2015 – 2016. a hõimurahvaste kalendri (väljaandja MTÜ Fenno-Ugria Asutus) eestikeelsete tekstide ja retseptide toimetamine.
- Sügis 2016 -  2017. a Peipsimaa toiduteemalise kalendri (väljaandja MTÜ Peipsimaa Turism) eestikeelsete tekstide ja retseptide koostamine ning fotod.
- Sügis 2017 -  2018. a Peipsimaa toiduteemalise kalendri (väljaandja MTÜ Peipsimaa Turism) eestikeelsete retseptide toimetamine ja fotod. 
- Alates 2017- artiklid Nami-Namis Peipsimaa ja toiduajaloo teemadel.
- Alates 2017 - koostöö Eesti Maaturismiga erinevate toiduprojektide ja sündmuste jäädvustamiseks.
- Alates 2017 - erinevad ettekanded/loengud toidupärimuse ja -ajaloo üld- ning piirkondade teemadel.
- Sügis 2018 - 2019. a Peipsimaa toiduteemalise kalendri (väljaandja MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök) eestikeelsete retseptide toimetamine ja fotod.
- Suvi 2019 - osalemine ettekandega Järvamaa toidupärandist Järvamaa Muuseumi 114. sünnipäeva üritusel
- Sügis 2020 - 2021. a Peipsimaa toiduteemalise kalendri (väljaandja MTÜ Peipsimaa Turism) eestikeelsete retseptide toimetamine ja fotod.
- Detsember 2020 - ettekanne "Kokaraamat kui manitsus" ERMi konverentsil
"Naine rahvusteaduses. Aliise Moora 120".
- August 2022 - ettekanne "305 aastat hapukapsaste kuivatamise leiutaja Johann Georg Eiseni sünnist" Torma kiriku ja J. G. Eiseni aastapäevade tähistamisüritusel.
- September 2022 - ettekanne "Marta Põld-Riivese roll kodumajanduse ja toidukultuuri
edendajana" Jõgevamaa maitsete päeval ERMis.
- Oktoober 2023 - baltisaksa toutude õpiköök ERMis seminari "Baltisaksa ihu ja hing" raames.
- Aprill 2024 - ettekanne kevadiste toidutaimede kasutamisest köögis Mustvees.
- Mai 2024 - kapsatoitude õpituba "Kapsas kohalikus toidukultuuris" Palamuse muuseumis Muuseumiöö programmis.
- Mai 2024 - ettekanne Vooremaa piirkonna toidust Juulamõisa kohvikus.
- September 2024 - valmis raamat Jõgevamaa toidupärandist - "Luisest kiisakalast koheva munavõini".
- November 2024 - ettekanne kartulikasvatusest Pajusi mõisas ja tärklise tootmisest Pajusis projekti MainPotRe seminaril.
- November, detsember 2024 - õpitoad Jõgevamaa toidupärandi ainetel Avinurmes ja Kuremaal.
- Mai 2025 - loeng baltisaksa toitudest meie toidulaual Iisaku muuseumis Muuseumiöö programmis.
- Juuli 2025 - ettekanne Iisaku kihelkonna toidupärandist Pärnaõue pärandipäeval.

Populaarsed postitused

Vasikavaimustuses ebaküdooniatest

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika