Postitused

Randevuu küülikuga

Kujutis
Kas pole mitte tore, et ilmataat pakkus vabariigi sünnipäevaks oma ilusaima ilma, mis tal üldse varuks on :). Kargele hommikule vaatamata, kus unesegasena aknatagust termomeetrit vaadates tundus 18 külmakraadi brrr õudusena, on praeguseks saanud lausa palav ilm. Lauspäike, ei ainsatki tuuleõhku, tilkuvad jääpurikad, mida veel tahta :). Ja 18 kraadist on päikese toimel saanud vaid 3. Õhkamisest-ohkamisest õhtuöögi suunas mõeldes ei ole hilja panna ahju üks kosutav küülikupraad. Prae kasuks räägib veel see, et küpsemiseks kuluvad tunnid annab jätkuvalt õues hullata. Hautamisel lisatav hõõgvein annab kergesti mõjutatavale küülikule juurde vürtsikasmagusat mekki ja seller sutsu iseloomu. Ja laudlina olgu pärast tänasele kohane! 1 küülik 1 dl jahu 0,5 tl kuivatatud tüümiani 2 tl soola musta pipart 50 g võid 2 suurt sibulat 1-2 sellerivart 3 küüslauguküünt 2 loorberilehte 3 dl hõõgveini 4 dl kanapuljongit või vett hakitud peterselli Serveerimiseks: suhkruhernekaunu ...

Üks väike astelpajukoogike kodumaa sünnipäeva auks

Kujutis
Kolm märksõna: vabariigi aastapäev, vein ja eelistatavalt magus amps. Selline ülesanne siis, mille lahendamisel pakkusid abi Dansukker erinevate suhkrutega ja Veinisõber oma veinivalikuga. Kusjuures võrrandis oli teada vaid y ehk vein: minu osaks jäi Arvina Riesling Itaaliast. Vein on karge ja puuviljane ning võitnud lausa kolmanda koha Itaalia Rieslingu konkursil “Giornate Del Riesling Alto Adige Nuturno”. Ülesande muudab keerulisemaks teadmine, et veini soovitatakse küll juustude ja kala juurde, kuid millist magusat võiks kompanjoniks pakkuda ... Nüüd siis kaks ülejäänud tingimust. Mõeldes Eesti Vabariigi peale ei taha kuidagi teha desserti või kooki, mille põhitooraine oleks ei-tea-kust kaugelt, pigem ikka lähedalt, pigem ikka midagi oma. Nii rändas mõte astelpajule (kangesti tuli tahtmine pilvede tagant päikest näha!), aga et kaks särtsakat osapoolt suus vaid elektrit ei toodaks, lisasin puhvriks tumedat šokolaadi. Toimis! Astelpaju-porgandikoogike Porgandi-muret...

Kirssidega šokolaaditort ja Voltveti lõvid

Kujutis
Kui see tort sisaldaks kirsiviina (Kirschwasser), võiks seda nimetada otse Schwarzwaldi tordiks ( S chwarzwälder Kirschtorte , Black Forest Cake ). Kusjuures see bläkk forest mõjub märksa salapärasemalt:). Tegelikult koogis kirsiviina pole, nii et jääme märksa maalähedasema ja vähemsalapärasema nimetuse juurde. Et eesti keeles kutsutakse seda kooki ka Mustametsa koogiks, siis mõni aeg tagasi paralleelina kõrva jäänud Tihemetsa Tiinale oleks see kook kindlasti istunud, brigadir Priidust ja zootehnik Sassist rääkimata, kes oleksid Tiina pärast olnud valmis või koerapöörirohtu võtma:). Et meie kook ei kahjustaks tervist (kui vaid üledoos välja arvata), siis koerapöörirohi arvesse ei tule. See-eest on aga rikkalikult vahukoort ja kirsse. 3 muna 1 dl suhkrut 3 sl magustamata kakaopulbrit 4 sl jahu 2 sl kartulitärklist 1 tl küpsetuspulbrit 3 dl vahukoort 2 sl suhkrut 0,5 tl vanillsuhkrut 300 g Saida magusat kohupiima või mõnda muud magusat kohupiimakreemi 1,5 dl tervete ma...