Postitused

Müstiline Adeline Tannbaum

Kujutis
Proua foto raamatus "Moodne perenaine", 1937 Vot see proua on minu jaoks tabamata ime. Tabamata seepärast, et hoolimata asjaolust, et riiulile on kogunenud juba päris hea hulk 20.saj I poole kokaraamatuid, on Adelinekese legendaarne "Keedu- ja majapidamisjuht" sealt originaalis täiega puudu. Raamatu, mida ilmus 1922-1937 kokku 6 trükki, eksemplaride täpset arvu ei tea, kuid hinnanguliselt võiks olla 20000 ringis. Üüratu arv ühe kokaraamatu kohta ja minul mitte ainsamatki! Viies trükis välja antud "Praktilisest perenaisest" on mul olemas küll nii 3. kui 5. trüki eksemplarid, aga see ei loe. Adeline väikese raamatu "Praktiline perenaine" viienda trüki esikaanel, 1931 Paar nädalat tagasi ehmatasin aga täiesti ära, arvates, et meie kaks suuremat raamatupoodi on kogunud terve partii selle raamatu viimast trükki ja nüüd müüki paisanud. Eksite, kirjastus Pandekt andis tänavu välja "Moodsa perenaise" taastrüki . Kiirelt arvutades pe...

Võtke tonn piima ...

Kujutis
- Kuidas teha kodusel viisil mozarellat? - Oo, see on imelihtne (rõhk sõnal imelihtne, urrrr!!!): võtke tonn piima! - No mida, kellel on kodus (kui ei ole just suure piimakarja omanik) tonn piima!!! Eee, prooviks ikka lihtsamalt. - Einoh, ikka saab, võtke aga tonn piima ja jagage ise! - Piiks-piiks-piiks!!! Külli Karik ja Aigar Brett - hetkel loevad juusturetsepti ja ei vaidle :) Ei, need ei ole katkendid juustutööstuse argipäevast, kui külas on parv turiste, kes päevapealt otsustavad juustumeistriteks hakata. Need laused pärinevad hoopis teisipäeva õhtust, kui Maitseelamuse kojas õpetasid Aigar Brett (no kes teda ei teaks) Lukelt ja Külli Karik Hiiumaalt Emmastest, kuidas kodusel viisil juustu valmistada. Külli on ennast suurele maale (vähemalt Tartu Lõunakeskuse Taluturul on tema tehtud juustud müügil) munsterdanud oma talu kitsede piimast valmistatud feta-laadse juustuga, kahel viisil purki õlisse pandud ja puha. Aigar on juustutootmises aga vana kala, tema jutust saab ...

Proovisime erinevaid rindejooni, aga ta murdis läbi

Kujutis
Jouni Himanen Pealtnäha üks tavaline õpiköök Maitseelamuse kojas: rahvas koguneb, kõik on elevil ja juhendajal kerge närv sees. Stsenaariumi järgi peaks kulgema kõik kenasti, terve hulk Soome köögi sõpru (vaenlased et vaevalt kohale tulevad) tahab teada/üle korrata/meelde tuletada põhjanaabrite köögi ehk tuntumaid palasid. Kohal on nii eestlasi kui soomlasi, The Baltic Guide`i ajakirjanik ka. Jouni Himanen, kes elab ja töötab Tartus, on olnud alates suvel filmitud "Õhtusöök viiele" saatest Antoniuse õue ja koja kirglik fänn, asus seekord õpetaja rolli. Aga vat selle rolliga läks Jounil keeruliseks, lohutuseks, et mitte ainult temal. Nimelt ühines seltskonnaga entusiastlik Härra Kelner Kõiketeadja ja Kõikitundja ehk siis härra, kes oli terve elu töötanud Tartu restoranides kelnerina ning kes oli uhke, et tal on Kasekese kool tänaseni. Härral oli kogu Jouni menüüst ja selle teostamisest muidugi oma versioon, mistõttu omandasid teised õpiköögis osalejad mitmesuguseid uusi r...