Toorjuustukook laimi ja valge šokolaadiga Key lime pie jälgedes


Key lime pie - kas klassikaline munakollastest, kondenspiimast ja Florida Keys` laimidest või tänapäevane kergem variant. Teadmine, et selline kook kukkus välja just selles maailma otsas, kus kasvasid ainulaadsed kollased laimid ja kondenspiima kasutati seepärast, et toorpiima polnud võimalik säilitada, on ju tegelikult meie õnn. Muidu poleks isegi Nigella Lawson saanud soovitada oma šokolaadiküpsistest valmistatud põhjaga versiooni.  Ja mis sest, et 2006. aastal kuulutati see kook Florida osariigi ametlikuks koogiks (Official Pie of the State of Florida). Ja mis sest, et meil on siin poes saadaval vaid rohelised laimid.

Tuntud koogist on "aretatud" hulga erinevaid modifikatsioone, huvitaval kombel on mitmed inimesed jõudnud oma katsetustes sarnase lõpptulemuseni, mis näitab, et head maitsed leitakse üles ka üksteisest sõltumatult:). Ühte neist (vt ka siia ) on meie väikesel Rüütli tänava seltskonnal olnud õnn maitsta päris mitmel mäletamistväärival juhul. Ja küllap tuleb neid kordi veel ja veel, ehk muutub lausa traditsiooniks, vähemasti kadunud poja rõõmsa jällenägemise puhul:).

Retsepti kompilatsioon ja teostus Reelikalt, kes oli nõus seda kõike ka teistele jagama.

200 g digestive-küpsiseid
100 g võid
300 g maitsestamata toorjuustu
1 purk (~ 400 g) magusat kondenspiima
100 g valget šokolaadi
5-6 laimi mahl
riivitud laimikoort

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Kata 24-cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja suru pudi ühtlaselt vormi põhjale, tõsta külmkappi tahenema. Samal ajal sulata valge šokolaad veevannil, pressi laimidest mahl ning riivi koor. Vahusta toasoe toorjuust õhulisemaks, lisa kondenspiim, sulatatud šokolaad, laimimahl ja umbes 1 tl riivitud laimikoort ning mikserda korralikult läbi. Vala täidis küpsisepõhjale ja tõsta külmkappi vähemalt 3 tunniks, parem kui üleöö. Seistes kook taheneb ja muutub kenasti lõigatavaks. Kaunista riivitud laimikoorega.

Kommentaarid

Kairi ütles …
mmm pilt on nii isuäratav, et mul on raskusi end tagasi hoida, et mitte hammustada ekraani :)
Tibu ütles …
Viimased on pildid on kõik väga rohelised - valmistud Londoniks?
Ülle ütles …
Ee, sellise seose peale küll ei jõudnud mõelda:). Palun vihjeid teemal "roheline"!
Anonüümne ütles …
Miks toorjuust nii kibe on? Juba teine küpsetamata toorjuustu kook kus väga halb halvaks läinud piima maitse. Komponendid kõik olid värsked.
Ülle ütles …
Õnneks ei ole olnud juhust kibeda toorjuustuga, kasutan ise kas Farmi või Philadelphia oma. Kuna küpsetamata koogis kasutatakse enamasti ka midagi haput (levinuimad ongi ju sidrun või laim), äkki selle hapu ja toorjuustu kombinatsioon tekitab ebameeldiva maitse. Liiga palju haput äkki?
Keili ütles …
Kibe maitse tuleb laimi koorest. Seda tuleb riivida õhukese kihina nii, et valget osa hulka ei satuks. Laimi koorealune kiht tekitab mõrkja maitse.
Suurepärane retsept, juba aastaid meie pere lemmik.
Hääd kokkamist!

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder