Risoto tsukiini ja suitsulõhega


Keegi ütles kunagi, et risoto ei ole suvesöök. No ma ei tea, minu meelest oleneb kõik sellest, mida sinna sisse panna. Suvikõrvitsad ja äsja peenralt kaksatud petersell annavad just need õiged suvemaitsed. Kuna meil on Jõgeval ootamatult remondiaeg (korralik eestlane teeb ikka suvel puhkuse ajal remonti:) ), siis igal lõunaajal tuleb remondimeestele korralikult süüa anda. Sestap on meil lõunati laual soe toit, olgu ta väljas kui palav tahes. Õnneks saab seda teha sauna juures ja süüa väljas puude all, nii on see täitsa meeldiv tegelikult. Kuigi kui aus olla, veidi koormav ikkagi.

2 sl toiduõli
2 sibulat
2 küüslauguküünt
350 g risotoriisi
2 dl valget veini
1 l puljongit
200 - 300 g tsukiinit
200 g suitsulõhet
veidi sidrunimahla
1 dl riivitud Parmesani
jahvatatud pipart
vajadusel soola
1 dl hakitud peterselli

Praadida hakitud sibulat ja küüslauku potipõhjas õli sees paar minutit, lisada riis ja praadida edasi veel mõni minut, kuni riisiterad muutuvad klaasjaks. Lisada vein, segada läbi ja oodata, kuni vein keeb ära. Seejärel kallata osade kaupa juurde puljong, nii et eelmine sorts on riisi sisse imendunud. Kui riis on poolpehme, kallata juurde väikesteks kuubikuteks tükeldatud tsukiini. Hautada edasi, kuni tsukiini on pehme. Minutikene enne keetmise lõpetamist lisada riivitud juust, lusikatäis või paar sidrunimahla, väiksemateks tükkideks lõigatud suitsukala ja veidi jahvatatud musta pipart. Vajadusel lisada veel soola. Lõpuks segada juurde hakitud petersell.
Nüüd on söök valmis ja seda vaid poole tunniga. No heakene küll, kolmveerandiga, kui sibula- ja tsukiinihakkimine ja muidu tosserdamine juurde arvutada:).

Kommentaarid

Aet Trisberg ütles …
No Sinu remondimehed on siis küll gurmeerestoranis! Veab neil, mis muud. Kes küll veel remondimeestele ehtsat risotot teeb, enamus töömehed saavad vist heal juhul lastevorsti ja margariiniga saia lõunaks :)
Eelmisel suvel tegin ka päris sageli risotot, enamasti kukeseentega, vinnutatud kirsstomateid peale. Sel suvel pole palavuse tõttu suutnud teha. Aga hästi tehtud risoto on ikka väga maitsev toit.
Ülle ütles …
Ütleme nii, et ega nad ei kurda jah:).

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus