Iiri kohvi keeks


Uhh, kell 6 õhtul pääsesin lumest. Ega vinguda pole siin midagi, meie avalikku külateed on vald hoidnud eelmisel ja sel talvel väga kenasti lahti. See et sahamees jõudis täna alles õhtupoole lund lükkama, pole üldse etteheide. Kui arvestada seda, milline tihke lumi täitis teerenni ja kui palju vaeva ta nägi selle vähem kui kilomeetri puhastamisega (meie maja on poole peal ehk väravast maanteele vaid veidi vähem kui pool kilomeetrit, aga kui ikka tee umbes, ei lohuta see üldse mitte), siis minu virtuaalne kummardus küll kõigile tublidele lumelükkajatele.

See oli nüüd suusoojaks, tegelikult algab tänasest reportaaž, mida hakata peale Iiri kohvi maitselise siirupiga. Põhjus selles, et töö juurest saadud jõulukingipakis leidus tee ja kohvi kõrval ka pudelike Monini siirupit. Küsimus, et mida sellega teha, vaevab küllap paljusid mu kolleege. 

Kohvile maitsesiirupi lisamine ei ole päris minu teema (tahaks ikka ehtsat Iiri kohvi, kui üldse), äkki kõlbab seda kuhugi toidu hulka lisada. 
Ja nii tuligi mõte tööle panna, köök lõhnas terve pühadeaja kui kohvipood ja vähem või rohkem traditsioonilised jõuluroad said pisikese vimka juurde;).

Alustuseks üks keeks, milles nii kohvi kui šokolaadi:).


200 g võid
1 dl pruuni suhkrut
3 muna
0,5 dl Monini Irish siirupit
1 dl hapukoort
4 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
3 sl jämedalt hakitud tumedat šokolaadi
(2 sl jahvatatud (maitse)kohvi)
1 tl vanillsuhkrut


Pehme või vahustada suhkruga kohevaks, lisada edasi vahustades ükshaaval munad ja siirup ning hapukoor. Kuivained segada omavahel ja kallata võivahu juurde. Segada tainas õrnalt läbi ning valada rõngasvormi. Küpsetada 200 kraadi juures 25-30 minutit, kuni keeksi sisse torgatud puutikk jääb puhtaks.
Lasta veidi jahtuda ja sõeluda peale tuhksuhkrut.
Keeks maitseb kõige paremini just värskelt, veidi leigena.



Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus