Kedgeree


Kedgeree on mõnus toit, mida sobib süüa nii tugevaks hommikueineks, kergeks lõunaks (rannahooaeg läheneb!) või kiireks õhtusöögiks. Seda on nimetatud ka ülejääkide toiduks, kuna väga edukalt saab ühendada varem keedetud riisi ja keedumunad. Igatahes peaks potti pandama riisi, muna, peenestatud suitsukala, karripulbrit ja peterselli. Mõned ütlevad ka, et õige kedgeree saab vaid tursaga ja teiste kaladega on niiöelda "piraat". Mine sa tea.

Niipalju on teada, et kedgeree on briti köögis Victoria ajastu roog. Ja nüüd läheb huvitavaks, seosega Suurbritannia - India on kõik nõus. Küsimus tekib aga, kas siit sinna või sealt siia. Ehk siis arvatakse, et briti kolonialistide kaudu jõudis see Indiast Suurbritanniasse. Oponeeriva seisukoha järgi on tegemist aga vana šoti toiduga, mis võeti hoopiski Indiasse kaasa ja jõudis sealt kaarega taas tagasi Suurbritanniasse.

Oli kuidas oli, igatahes on see ilus päikesekollane roog. Retsept seekord 2011.a. jaanuarikuu Good Food`i numbrist.

3 sl toiduõli
1 suur sibul
1 tl koriandrit
1 sl karrit
200 g riisi
umbes 4 dl puljongit
1 loorberileht
6 - 8 muna
300 - 400 g suitsukala
hakitud peterselli ja/või koriandrit

Sibul hakkida peeneks ja panna koos vürtsidega õli sisse keskmisel kuumusel praadima. Kui sibul on muutunud klaasjaks ja äärtest pruunikaks ning köök on tulvil lõhnadest, lisada riis. Praadida segades mõni minut, kuni riis hakkab samuti kergelt läbipaistvaks muutuma (nagu risottot tehes). Lisada nüüd loorberileht ja puljong ja hautada, kuni riis on pehme. Puljongit ei tasu algul kohe korraga sisse kallata, vaadata keeduse konsistentsi ja lisada pigem osade kaupa.
Keeta munad ja puhastada kala (mida värskem ja pehmem see suitsukala on, seda parem). Kui kala juhtub veidi sitkem olema, võib seda enne ka piimas veidi aega keeta.
Valmis riisipudrule lisada tükeldatud kala, segada läbi, tõsta peale munasektorid ja puistata üle rohke maitserohelisega. Süüa niimoodi soojalt, aga võib ka külmalt salatina.

Kommentaarid

Pille ütles …
Mina tean ka, et tegemist on ehtsa anglo-india roaga ja õige kedgeree saab vaid suitsutatud kilttursaga (haddock) :) Meil aeg-ajalt kevadpühade laual olnud - ilus kollane roog ja hea võimalus katkikoksitud munade serveerimiseks :P

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus