Kohupiima-mustasõstrakook


Muide, see pole lihtsalt kohupiimakook, see on kitsepiimast valmistatud kohupiimast tehtud kook.
Minu armas onunaine Eda on katsetajafriik, lisaks siidise kasukaga eri masti küülikutele võttis ta kevadel endale ka kitsed. Itsitasime kõvasti, aga pole miskit öelda, piim ja kohupiim on neil laual.

Üks kahest kitseprouast

Koogi jaoks kõlbab mõistagi ka tavaline kohupiim, kitsepiimast tehtuga tuleb aga selline mõnus maguskirbe mekk juurde. Koos mõrtsukmagusa martsipaniga tasandab see kõik mustade sõstarde muidu vängevõitu maitset just nii parajalt, et tekib nauditav tasakaal.


umbes 150 g Savoiardi küpsiseid
400 g kohupiima
1 dl hapukoort
3 muna
2,5 dl musti sõstraid
50 g martsipani

Kata pooleks murtud küpsistega 24-cm lahtikäiva koogivormi serv, tervete küpsistega aga vormi põhi.
Täidise jaoks mikserda kokku munad, kohupiim ja hapukoor, lisa riivitud või väikesteks tükkideks lõigatud martsipan ja marjad. Sega õrnalt läbi ning vala vormi.
Küpseta 175 kraadi juures umbes 30-40 minutit, kuni täidis on hüübinud. Kui küpsiseäär kipub vahepeal  kõrbema minema, tuleb vorm katta fooliumiga.
Kook maitseb kõige paremini jahtunult, ikka koos klaasi piimaga.

Kommentaarid

Olen Ülle.... ütles …
Kits on majapidamises väga väärt loom. Õige tegu. Ma teen "kohupiima" laabiga, ehk toorjuust kahvliga katki ja maitseb kui kodujuust või midagi taolist. Siis ei ole tugevat kitsemaitset. Annab küpsetada või hapukoore ja maitserohelisega soolaseks salatiks teha. Täitsa nämma. Kohupiima tegemiseks peab piima hapendama ja siis tuleb juba kitsepiimale vänga mekk man. Aijaa, kunagi katsetasin aktimeliga hapendamist ja oli täitsa norm.
Ülle ütles …
Ma tegin kooki onunaise valmistatud kohupiimaga, tema teeb ikka tavaliselt ehk siis hapendatud piimast. Aga ega see mekk väga vänge olnudki, lihtsalt natuke teistmoodi. Aga see "kiirhapendamine" võib täitsa ok olla, soovitan talle proovimiseks.

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus