Postitused

Flambeeritud kalkun spargliga

Kujutis
Spargliteemal ka jätkan. Kevadisel ajal võrratu köögivili, tore, et eesti inimesed on (taas)avastanud, et üks põhimõtteliselt ilutaimena peetav taim kõlbab suurepäraselt söögilauale. Mõni aeg tagasi ostsin puhtast uudishimust poest sügavkülmaletist külmutatud sparglit (täpselt ei mäleta, oli vist pärit kusagilt Lõuna-Ameerikast:) ). Proovisin temaga igasuguseid kulinaarseid imesid teha, aga vabandust, ei tegu ega nägu. See tähendab, ei mingit värskele sparglile iseloomulikku maitset. Noh ja kui peenral kipuvad sparglivarred juba ülekäte minema, on viimane aeg teha maikuu Oma Maitses õpetatud sulelist. Retseptis märgitud kana asemel oli seekord kalkun. Kalkuni rinnaliha või broilerifileesid 1 sl jahu (soola ja pipart ka sekka) 2 sl toiduõli ja 2 sl võid 2 sibulat 4 sl brändit 300 ml kanapuljongit sparglivarsi 0,5 dl vahukoort soola, pipart soovi korral estragoni Kalkunilihast lõigata paksemad viilud (kanafileed poolitada) ning keerata maitsestatud jahus. Praadida õli ja võ...

Vana aja kokaraamat - spargelid hollandi soostiga

Kujutis
  Täpselt enam ei mäleta, kas ma leidsin selle kokaraamatu vanaema kummutisahtlist või aida seinakapist talu arvepaberite juurest. Ilma saba ja sarvedeta, ehk ilma kaante ja algusest poole sisukorrata ning lõpust ilma õpetuste ja jookide valmistamise peatüki retseptideta. Kuna retseptides kasutatakse tsaariaegseid mõõtühikuid, võiks arvata, et ta pärineb ajast üle 100 aasta tagasi. Tõenäoliselt on see minu vanavanaema, kui mitte vanavanavanaema kokaraamat. Mõnede retseptide juurde on pliiatsiga tehtud rist, ei tea, kas see märgib tehtud või õnnestunud roogasid. Igatahes võib raamatut lehitsedes öelda, et see ei ole mingi lihtsa talutoidu õpetusraamat, vaid kokku 1331 tolle aja kohta moodsat retsepti ja õpetust:). Nii tekkis mul ketserlik mõte proovida mõnda neist, enamasti  tänapäevalgi tuntud toite, tollase õpetuse järgi ka valmis teha (ei, see ei tähenda Julie & Juliat!). Kogustega on muidugi teine lugu. Originaalretsepti järgi tehes võiks toitu valmistada tervele a...

Lihtsalt ilus, vol. 4

Kujutis
Rodode aeg on käes, vähemasti botaanikaaias. Vaatasin täna väga tähelepanelikult ka enda kahte eksemplari, aga õienuppe polnud veel näha. Sestap tuleb nautida seda, mida pakutakse:).