Postitused

Gotlandi safranikook - mälestus saare hiilgeaegadest

Kujutis
Gotland ehk Ojamaa oli keskajal tähtis kaubanduskeskus ja saar jäi tähtsaimale Läänemere kaubateele Euroopa linnade ning Novgorodi vahel. 13.sajandil oli Visby muutunud lausa tähtsaimaks hansalinnaks. Sel ajal oli saar tegelikult kaheks jaotatud - Visby oli eraldi ja ülejäänud saar oma keskuse Roma kloostriga eraldi. Visby õitses ja õilmitses ning seal saadi endale lubada ülejäänud saare mõistes luksuskaupu. Paraku viisid saksa kaupmeeste ja ülejäänud saare talupoegade omavahelised konfliktid kodusõjani ning pärast selle mahasurumist rootslaste poolt ei läinud enam sajanditki, kui saare vallutasid 1361.a taanlased. Saare hiilgeajad hakkasid tasapisi otsa saama, olulisimat rolli mängisid siin nii Hansa Liidu lagunemine kui naaberriikide pidevad saarevallutused. Gotlandi häid aegu meenutavad justkui uinuvaid kaunitare kehastavad maakirikud, reformatsiooni käigus rüüstatud ja hiljem purustatud Visby linnakirikute varemed, Põhja-Euroopa kõige paremini säilinud linnamüür ning ... safran...

Värske kartul ja tunnised kurgid

Kujutis
Jaanipäev on kindel verstapost, kui saab lauale panna esimesed värsked kartulid. Kes kasvatab ise, kes ostab turult, nii kuidas võimalused parasjagu on. Omakasvatatud kartulit ei asenda muidugi ükski turu- ega poekartul, aga see selleks. Kui eelmisel aastal maitsesime esimesi mugulaid juba 19. juunil, siis sel aastal hakkas Adretta alles paar päeva enne jaanipäeva õitsema ning proovimiseni jõudsime täpselt jaanipäeval, täpselt nagu ülemöödunud aastal. Esimesed kartulid või, hakitud tilli ja sibula ning soolahelvestega on muidugi klassika, pisikesed kartulimammud on muredad ja maitselt suisa magusad. Ei-ei, see ei tähenda sedasama magusust, mis tekib külmavõetud kartulitel:). See on hoopis teine mekk. Kui kartulitele ampsata juurde veel värsket hapukurki, on täielik suvegurmee. Imetlusväärne, kuidas nii lihtne toit maitseb nii taevalikult! Et iga kord pole mahti panna kurgipurki paar päeva enne hapnema, saab hakkama ka tunnikesega, oluline on vaid tooraine olemasolu ja nobeda...

Gotlandi maitsed

Kujutis
Minu Visby:) Hoolimata ühes paigas mitu korda käimisest märkad iga kord erinevaid asju, detaile, isegi maitseid ja lõhnu. Veetsin juuni alguses tubli nädala Gotlandil, tööalaselt on emotsioonid laes, märksa enam tarkust juurde saadud ja maailmapilt avardunud. Kui minu jaoks eelmisel korral lahendasime ehitusfüüsikaalaseid võrrandeid, siis seekord turnisime taskulampidega kirikute võlvidel või pugesime pinkide alla, ikka puidukahjustusi ja puidukahjustajaid taga ajades. Aga et tühi kott ei seisa püsti ja ühtegi elusat puitu kahjustavat mardikat ka ei leidnud (oleks ehk ära praadinud;) ), tuli mõelda ka söömisele.  Grilliõhtu Brucebos kunstnike Bruce`ide maalide ja skulptuuride keskel Et praegu on juba välitoiduhooaeg, siis veetsime nii mitmedki õhtud terve grupiga koos grillides. Kui need Balti kultuuripärandi kursused 2001.a algasid, siis esimestel aastatel oli ühel õhtul alati sütel küpsetatud lammas (ärme unusta, et kultuuripärand hõlmab ka toidukultuuri!). Meeles on...