Beseerull mündise rabarberivõide ja röstitud mandlilaastudega


Mida tähendab täiuslik? Eesti keele seletav sõnaraamat annab järgmised vasted: omadustelt ülim, parimas kooskõlas, nõudmistele kõigekülgselt vastav, veatu, ebakõlata. Täiusliku toidu juures on oluline maitse ja tema väljanägemise kooskõla ehk see ongi parim kooskõla. Head magustoitu või kooki ei pea olema suur taldrikutäis, vahel on väike amps märksa meeldejäävam. Vahel võib ka mõni nüanss silma järgi tundunud täiuse purustada. Ühel päeval Eduard Vilde lokaalis söödud õrna klaasja suhkrukaramellkihiga crème brûlée tundus nii hea ja täiuslikuna just täpselt selle momendini, kui olin suhu pannud lusikatäie kõrvale serveeritud vahukoort. No miks oli see küll vurtsuvahukoor või tugevdatud vahukreem!
Ma olen enda tehtud toitude suhtes kaunis kriitiline. Kuigi sööjad on enamasti tulemusega rahul, olen ise tõeliselt rahul vaid osadega neist (enamasti on need sellised, mis on ka siia blogisse jõudnud positiivse alatooniga tekstiga:) ).

Beseerull on mul tükk aega meeles mõlkunud, kuid lõin pidevalt põnnama. Südame põksudes ette võetud katse lõppes aga tõelise rahulolumõminaga, seda just endapoolselt. Ära tegin! Kevadine rabarberiaeg on just sobiv, et luua täiuslik kooslus magusast beseest ja hapukast täidisest.

Besee (allikas: Suur küpsetamisraamat, 2.osa):
4 munavalget
2,5 dl peent suhkrut

Rabarberivõie (Rhubarb curd:) ):
3 dl purustatud rabarberit
1 dl sidrunimahla
4 munakollast
2 dl suhrkut
100 g võid
paar oksa piparmünti

Rabarberivõide võib juba varem valmis teha. Selleks võtta rabarberivarred ja purustada nad koos piparmündiga köögikombainis peeneks. Vahustada munakollased suhkruga heledaks tihkeks vahuks, sulatada või. Segada kastrulis munakollased, või, sidrunimahl ja rabarberimass ning kuumutada madalal tulel tihti segades, kuni keedus pakseneb ja toore rabarberi maitse kaob. Kui mass on piisavalt paks ja kreemine, võtta tulelt ja jahutada. Purustatud rabarberimassi ja sidrunimahla asemel võib võtta ka rabarberimahla, aga seda peaks olema kokku vast nii 3 dl.
Besee jaoks vahustada munavalged tugevaks vahuks, lisada edasi vahustades järk-järgult suhkur. Valada vaht küpsetusplaadile asetatud võitatud küpsetuspaberile, ajada ühtlaselt laiali. Küpsetada 150 kraadi juures 15-18 minutit (pealt peab muutuma väheke jumekamaks).
Ahjust väljavõetud besee keerata ümber teisele küpsetuspaberile (riputasin selle juba mandlilaastudega üle, et besee paberi külge kinni ei jääks) ja võtta ettevaatlikult eelmine paber põhja küljest lahti. Kui selle ümberpööramisega hiljaks jääda, nii et besee täielikult maha jahtub, võib ta pöörates katki minna.
 Jahtunud põhjale määrida rabarberivõiet, keerata paberi abil kenasti rulli ja raputada ohtralt üle röstitud mandlilaastudega (mõned eelistavad siiski ilma nendeta). Lasta rullil vähemalt paar tundi tõmbuda ja nautida seejärel päikeseloojangulisel kevadõhtul aias või verandal koos tassikese kohviga...

Kommentaarid

Tibu ütles …
Siia pildi juurde sobib kuulata BBC raadiosaadet, kuidas toit ja pilt käima hakkasid:
http://www.bbc.co.uk/programmes/b00s54dg

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus