Hapukoorekook

Nii, september ongi käes. Nukker tunnegi, et soe sai otsa nagu noaga lõigatult. Tagasi kooli, tööle, kes kuhu, argipäev ei kannata enam looderdamist. Pisuke nostalgia- ja järelemõtlemishetk (jaa, just praegu!) ..., millega haakub üks vana hea hapukoorekook.
Seesama kook oli üks mu keskkooliaja lemmikuid, mida sai ikka suguvõsa sünnipäevadele tehtud. Nüüd hiljuti hakkas aga täditütretütar heietama, et tollal sai igaüks vaid tükikese ja tema oleks tahtnud alati rohkem saada. See kook olevat muutunud suisa kinnisidee taoliseks. Näe, mis selgub 20 aastat hiljem:):):). Mõtlesin, et teen talle sünnipäevaks terve koogi, las tunneb vähemalt täiskasvanunagi sellest rõõmu:).
Retsept pärineb ilmselt 1989.a. saatest "Vaata kööki", kuid pead ei anna.

Et üdini õiget asja teha, siis pealmiseks glasuuriks ei ole mitte sulatatud šokolaad (nagu ma praegu muidu teeks:) ), vaid vana hea kakaoga variant. Pean kahetsusega möönma, et kook oli küll väga hea, kuid maitse polnud enam see, mis lapsepõlves. Püüdsin meenutada, et viimane kord sai hapukoorekooki tehtud umbes 10 aastat tagasi kolleegidele, järelikult uus katse sünnib taas 10 aasta pärast, mitte enne!

Tainas:
500 g pakk hapukoort
2 dl suhkrut
6 dl jahu
1 tl soola
1 tl soodat

Kreem:
1 kg hapukoort
vanillsuhkrut

Võõp:
1 dl vahukoort
2 dl suhkrut
3 sl kakaod
150 g võid


Taina jaoks segada kõik ained, määrida noa abil plaadile asetatud küpsetuspaberitele (see on koogi juures kõige nürim tegevus) ja küpsetada 200 kraadi juures eraldi 3 põhja. Küpsetamise juures tuleb valvas olla, kuna õhukesed põhjad võivad kergesti kõrbema minna. Paras on siis, kui kihi pealispind on silmnähtavalt pruunitäpiline, mitte aga pruun. Küpsetuspaberi ärakiskumine õnnestub paremini, kui põhi on mõni minut jahtuda jõudnud.
Jahtunud põhjadele määrida peale vanillsuhkruga maitsestatud hapukoort. Ja seda tuleb teha julgesti! Natuke koort võib panna ka kõige peale, siis jääb ka pealmine kiht mõnusalt pehme. Nüüd tõsta kook umbes 12 tunniks jahedasse, et hapukoor jõuaks korralikult sisse imbuda.
Teisel päeval valmistada võõp koogi katmiseks. Vahukoor segada suhkru ja kakaoga ning kuumutada pidevalt segades, kuni võõp on ühtlane ja läikiv. Glasuur võib õrnalt mulksuda, kuid mitte suure mulinaga keeda. Lisada tükkhaaval või ja kuumutada edasi, kuni segu pakseneb ja muutub sulašokolaadi sarnaseks.
Võõp jahutada maha leigeks ning määrida koogile. Kui glasuur on veel liiga kuum, siis ta kipub üle äärte maha voolama ja koogi peale ei jää midagi.
Panna veel tunnikeseks külma tahenema ja siis on juba jagaja mure, kui suured tükid lõigata ...

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus