Vana hea odrakarask


Kohe hea mitu nädalat keerles peas mõte karaskit teha. Olgem ausad, polnud seda tegelikult hea mitu aastat küpsetanud. Vahel on mõnede asjadega nii, et kohe nagu pead sööma, aga mitte pidevalt. Nii on ka karaskiga. Retsepte selleks on mitmeid. Meil kodus tegi ema pätsiks vormitud karaskid hapupiimast ja odrajahust, soodat kergitamiseks juurde ning neid söödi siis keedetud liha ja puljongiga. Liha mind sealjuures nii ei vaimustanud, kuid puljongiga oli see odraleib hää küll.

Jaan Koori kokaraamatus on järgmine õpetus:
1163. Odra (kesva) leib (karask).
Pandakse 3 toopi hääd haput ehk peti (või) piima ja natukene soola kaussi, kastetakse nüüd niipalju hääd odra jahu sinna sisse, et pehmlane tainas saab. Vormitakse siis väiklased pätsikesed ja küpsetakse leiva ahjus helepruuniks ja küpseks. Need leivad maitsevad soojalt, värsket võid pääle määride väga hääd. Enne ahju panekud litsutakse need leivad laiaks.

Teine, omapärasem retsept on aga kartuliga:
1164. Kartohvli riivi leib (karask).
5 toopi suuri tooreid kooritud kartohvleid riivitakse suurde kaussi külma vee sisse ja klopitakse veega segi: lastakse siis nii kaua seista kuni paks põhja vaob. Kallatakse vesi tasakesi päält ära, lisatakse siis selle kartohvli pudru juurde toop hääd haput püti ehk peti piima, natukene soola ja niipalju hääd odra ehk nisu jahu, et paras pehmlane tainas saab. Kastetakse nüüd hoolega läbi ja küpsetakse niisama moodu leibasid kui eestükis odra karask on õpetatud.

Mu enda lemmik on aga üks selline karask, mis on hea ka järgmisel päeval. Mida jämedam jahu, seda mõnusam ta jääb.
Retsept pärineb 1990-ndate algusest kusagilt ajalehest.

4 muna
50 g võid
0,5 l keefiri või petti
1 tl soola
2 sl suhkrut
1 väikese kuhjaga tl soodat
odrajahu

Munad kloppida suhkru ja soolaga lahti, lisada sulatatud või ja keefir. Lõpuks segada juurde soodaga segatud jahu. Jahu lisada silma järgi, tainas peab jääma hapukoorest natuke paksem, kuid siiski lusikaga segatav.
Valada tainas vormi (mul oli vorm umbes 32 x 22 cm) ja küpsetada umbes 180 kraadi juures 25 kuni 30 minutit.
Kuna praegu on rikkalik seeneaeg, sobib karaskiga imehästi lusikatäis toorjuustu koos suure kuhja mõnusate võis praetud seentega. Nämma.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus