Eestlaste maitset kujundagu Jõgeva, ikka see sordijaama Jõgeva!
![Kujutis](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtOWefMvw5MDjuHeFRdD9X36jmWswlYIOm4HwCzvyUV6ARkzt7KVLcZ12LTTxmjBizzVxUYGIh3uB_IcjlS5X-nAf6PzToTMwf4Mq0boYGsHkXomtM6uXivKfhu6Jc40k-D2wueUmyhvJmBMrAVzqbrhzDLuoMKLcQc0A9Mz8VjqNBT8C2-6PlOxiGjY4/w640-h426/JogevaKollane_3680_LR1200.jpg)
"Jõgeva kollane" tähistas 2022. aastal 80. juubelit 19. sajandi teisel poolel osteti Lõuna-Eestis talud välja lina eest, Põhja-Eestis kartuliga. Kartul on üks meie “supertoitudest”, kuna sisaldab rohkesti kasulikke toitaineid, on odav ja temast saab valmistada mitmekülgset toitu. Eestit on nimetatud ka kartulivabariigiks ja kartulit meie teiseks leivaks. Pärast esimest maailmasõda oli Eesti kartuli tootmiselt inimese kohta esimesel kohal maailmas. Milline on pilt täna? Kaisa Puustak. Kevadine kartulikorv. Akvatinta/pehmelakk. 1981. Eesti Kunstimuuseum (EKM j 43552 G 26757), muis.ee Kartuli kasvupinna absoluutselt madalaim number vaatas riiklikust statistikast vastu 2021. aastal - 3370 hektarit. 2023. aasta number oli tervelt 87 hektarit suurem. Näiteks Tartu linna pindala enne 2017. aasta haldusreformi oli ligi 3 900 hektarit. Vaadates Eesti kaarti, on Tartu sellel ju täpike! Seda isegi praegu, kui linna suurus koos teda ümbritsevate põldudega on ümmarguselt 11 500 hekta...