1. aprill 2010

Rukkileib


Nüüd tuleb kohustuslik peatükk, see on sama mis jäätantsus kohustuslik tants.
Leiba küpstab nüüd vist igaüks, selles ei ole enam midagi erakordset. Küllap peame presidendipaarile aitäh ütlema kahe asja eest: rahvusmustrite ja koduse leiva kiitmise eest. No ja kui ikka seda kiidulaulu piisavalt kaua on kuuldud, eks siis jääb midagi külge ka. Kuigi jah, üks mu hea sõber küsib iga kord, kui ma leivategu alustan, kaasatundva häälega, et kas poes enam tõesti leiba ei müüda, et ise tuleb tegema hakata. Kui aus olla, siis poeleivaga on selline lugu, et võileiba süües läheb kõht märksa varem tühjaks. Kas on see õhk või lisandid, tont seda teab.
Mõtlesin algul küll, et kui kevad tuleb, "külmutan" selle mässamise kuni sügiseni. Nüüd ei raatsi enam kuidagi...

Ühe keeksivormis küpsetatava leiva jaoks läheb tarvis

6 dl sooja vett
rukkijahu (katsetamiste käigus on mulle
sobivaimaks osutunud Tartu Veski jahu)
juuretist

Tavaliselt lasen eeltainal käärida 10-12 tundi soojas kohas, kauss pealt käterätiga kaetud.

Siis lisan
4 tl soola
4 sl demerara suhkrut (1 sl võib sealhulgas ka tumedat suhkrusiirupit olla)
rukkijahu
Kui järgmise korra jaoks on tükk tainast kõrvale pandud,
siis veel 1 sl köömneid.

Igasugused seemned ja helbed mulle ei meeldi, kui tahan, ostan juba päris seemneleiba.
Lõplikult valmissegatud tainas ei pea olema väga tugev, piisab sellest, kui saab puulusikaga tugevasti segada (st ei pea käega sõtkuma). Olen tähele pannud, et pehmema tainaga saab leib märksa õhulisem. Mätsin taina vormi ja panen tunniks ajaks kerkima. Lõpuks siis ahju, 200 ˚C juures tund aega on täiesti piisav.
Kuigi suu jookseb vett, tuleks õhtuse küpsetamise järel jätta söömine  järgmiseks päevaks. Ega ilmaasjata ei luba vanarahvas sooja leiba süüa, kuigi hirmsasti tahaks...

Retsept on korrigeeritud 18. augustil 2012.

1 kommentaar:

Tibu ütles ...

Olen minagi proovinud ja inimesena, kel puudub igasugune tõmme leiva poole, ei saanud söömist lõpetada enne kui leib sai otsa. Ja Peenrarott pidi uue laari käima panema.

Vaata veel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...