Nõgesemuffinid ilma Toskaana juuksenõelata


Paljud minu toidud sünnivad mingist emotsioonist, on see siis esmapilgul mõttetu ost toidupoes, kapinurka jäänud purk või karp või vahel ka lihtsalt niiöelda lambist.

Mul oli kindel plaan võtta ette nõgesemuffinid, teadmata seejuures, mida sinna peale nõgeste veel sisse panna. Ok, jahu ja muna ka, aga veel? Turule minnes silmasin suitsujuustu, mhm, äkki seda? Paar letti edasi nägin aga lõpuks oma silmaga Läti juustumüüjat. Asi selles, et Tartu turuhoones on üks veidi müstiline lett, milles müüakse Lätist Apest pärit juustusid, sealhulgas ka kitsejuustu. Kunagi pole ma trehvanud turule siis, kui see lett on mehitatud, aga nüüd see ime lõpuks juhtus. Küsisin kõigepealt tükikese kitsejuustu, siis aga peatus pilk Toskaana juustul. Ka seda ostsin tükikese kaasa. Nagu te arvata võite, kummagi juustu puhul puudus vähimgi idee, mida nendega peale hakata. Tüüpiline rott, kühveldab varud kokku ja siis ...

Kodus juustusid degusteerides hakkas lambike vaikselt põlema, kui nõgesekotti jõllitasin. Ja nii need muffinid sündisidki, veidike Vahemerd, veidike Eestit, veidike kevadist ärevust, veidike varjatud ilu. Justnagu selle nähtamatu Toskaana juuksenõelaga. Oleks peaaegu unustanud, Toskaana juustuks nimetab tootja oma veidi vürtsikat juustu ilmselt seepärast, et juustukera katab tihke ürdikiht.

3 dl jahu
2 dl täisterajahu
kuni 0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
(veidi kuivatatud tüümiani)
2 muna
2 dl piima
1 dl toiduõli
suur peotäis nõgeselehti
100 g tugevamamaitselist juustu
3 sl kodust tomatihoidist või purustatud tomateid

Kuivained segada omavahel. Nõgesed valada üle keeva veega (võib ka minutikese kupatada), nõrutada korralikult ja suruda käte vahel viimnegi vesi välja. Teises kausis kloppida munad piima ja õliga lahti, lisada hakitud nõgesed, riivitud juust ja tomatihoidis. Segada mõlema kausi sisud kiiresti kokku ja täita muffinivormid. Sellest kogusest saab nagu ikka 12 prisket kakukest.
Küpsetada 200 kraadi juures kuni pool tundi. Muffinid maitsevad kõige paremini samal päeval.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus