Rabarberikook apelsini ja beseemütsiga


Seda küpsetist võib nimetada ka aastaaegade koogiks, sest kokku saavad talv, kevad, suvi ja sügis ehk siis alustades pealt: kohev valge besee, karamellise tooniga krapsakas rabarber, apelsinidest tulvil kollane toorjuustutäidis ning põhjaks pruunikas küpsisekiht. Mhm, vaadates retsepti, tulin nii keerulise mõttekonstruktsiooni peale alles täna:).

Tegelikult on see mõnus ja kevadisest värskusest pakatav rabarberihooajale kohane kook, mida pakkusin ka laupäevases blogikohvikus. Viimasega kaasnes lõbus vahejuhtum, kus koogileti ääres küsis üks külastaja pikalt lauasilti uurides, et kus see rabarber seal koogis ikka on. Seletasin kõik kihid rõõmsalt ära, teiselpool letti seisja tegi ikka umbusklikke nägusid. Kodus vaatasin siis esimest korda kaasahaaratud silti (kohapeal oli ju muudki tegemist, kui enda lauasilti uurida:) ) ja sinna oli eksikombel jäänud algne trükiveakuradi poolt sassiaetud nimetus. Ehk siis seekord oli laual karamelline rabarberikook beseekattega, karamelline beseekook rabarberikattega jääb mõneks teiseks korraks;).
Algne retseptiidee pärineb ajakirja Delicious käesoleva aasta märtsinumbrist.

1 pakk küpsiseid
100 g võid
Niisugusena nägi ta välja blogikohvikus.

3 rabarberivart
0,75 dl tavalist suhkrut
0,75 dl demerara suhkrut
0,5 apelsini riivitud koor

400 g toorjuustu
1 dl suhkrut
3 munakollast
veidi riivitud apelsinikoort
1 apelsini mahl
200 g hapukoort
2 sl maisitärklist

3 munavalget
1 dl suhkrut

Rabarber viilutada, segada suhkrute ja riivitud apelsinikoorega ning laotada ahjuvormi või -plaadile. Küpsetada 180 kraadi juures, paar korda segades, kuni rabarber on pehme ja vedelik mullitab. Jahutada segu maha (jahtumise käigus muutub ta ka paksemaks).
Küpsised purustada köögikombainis ja segada sulatatud võiga. Suruda puru küpsetuspaberiga kaetud 24-cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Toasoe toorjuust mikserdada suhkruga õhuliseks, lisada ükshaaval ja samal ajal edasi vahustades munakollased ning seejärel ülejäänud ained. Valada täidis küpsisepõhjale ja küpsetada 160 kraadi juures 30 - 45 minut, kuni on puutikuga proovides kenasti hüübinud. Võtta ahjust ja lasta umbes 10 minutit jahtuda, et järgmised kihid ei vajutaks täidist lössi. Tõsta siis peale jahtunud rabarberisegu ja kõige lõpuks katta suhkruga tugevaks vahuks löödud munavalgetega. Küpsetada veel 180 - 200 kraadi juures 5 - 10 minutit, kuni beseetipud on pealt kuldsed.
Asetada ahjust võetud kook restile jahtuma ja lasta jahedas seista kuni järgmise päevani. Siis on kõik maitsed tasakaalustunud ja kook mekib kõige paremini.

Kommentaarid

Populaarsed postitused

Kaerahelbeküpsised - igihaljas klassika

Kartuli-tangupuder ehk mulgipuder

Kartulitoidud kui ehe köögiteadus